Profill Viktora Milera Fereire / -GARDIJAN
18/06/2022 u 20:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Holandska obavještajna služba otkrila ruskog špijuna u Haškom tribunalu

Holanđani tvrde da su otkrili agenta GRU koji se ušao u zemlju kao Brazilac Viktor Muler Fereira. Radi o Sergeju Vladimiroviču Čerkasovu koji je trebalo da dobije pristup elektronskoj pošti MKS-a i dođe do podataka o ratnim zločinima u Ukrajini i Gruziji

Sergej Vladimirovič Čerkasov(36) optužen je da je kao agent ruske vojne obaveštajne službe GRU došao u Holandiju u aprilu s namјerom da stažira u tribunalu kako bi iznutra dobio pristup informacijama o istragama za ratne zločine. Čerkasov je koristio je lažni identitet predstavljajući se kao 33-godišnji Brazilac Viktor Muler Fereira.

Čerkasova su ranije otkrili zapadni obavјeštajci. Kad je stigao u Holandiju zadržali su ga službenici za imigraciju pa je vraćen u Brazil. U vrijeme kad je špijun došao MKS je već počeo da istražuje ratne zločine u Ukrajini, ali i u Gruziji. Da je Čerkasov uspio u svom naumu, dobio bi pristup elektronskoj pošti suda i mogao bi da kopira, mijenja ili uništi dokumente i dokaze, piše „Gardijan”, a prenose mediji.

„Slučaj pokazuje namjeru Rusa da pokušaju da dobiju nezakonit pristup informacijama unutar MKS. Zato ovo kvalifikujemo kao pretnju visokog nivoa”, kaže Erik Akerbom, direktor holandske tajne službe (AIVD).

Holanđani ističu da Čerkasova sada čekaju sudski postupci u Brazilu, ali brazilske vlasti još nisu komentarisale slučaj.

Međunarodni krivični sud godišnje nudi studentima i diplomcima prava i psihologije 200 mjesta za stažiranje u sudu. Reagujući na slučaj otkrivanja ruskog špijuna, portparolka MKS kaže da su zahvalni holandskim vlastima: „Međunarodni krivični sud ove pretnje shvata vrlo ozbiljno”.

„Ja sam Viktor Muler Fereira, rođen sam u Brazilu 4. aprila 1989…” piše u lažnom biografskom dokumentu iz 2020. godine ruskog špijuna koga je holandska obaveštajna služba otkrila u pokušaju da se infiltrira u Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu.

Na jednoj od društvenih mreža pronađena je i ovakva izjava Čerkasova, alijas Fereire: „Brazil je nedovoljno zastupljen u MKC, tako da bi to mogla da bude moja šansa”. Vjeruje se da se Fereira prijavio u MKS još u septembru 2020. godine, ali je prijava možda odložena zbog pandemije kovida 19. Za one koji su ga poznavali, Viktor Muler Fereira je bio Brazilac s interesovanjem za međunarodne poslove. Ali u stvarnosti, poručuju iz AIVD-a, on je bio posebna vrsta ruskog špijuna poznatog kao „ilegalac”.

Ruska obavještajna služba koristi ovaj naziv kako bi razlikovala takve agente od „legalnih” špijuna, koji se prikriveno predstavljaju kao diplomate. Ovi špijuni se pretvaraju da su Amerikanci, Britanci, Kanađani ili, u slučaju Fereire, Brazilci, da bi im dozvolili da se kreću u krugovima u kojima bi Rusi bili suočeni sa sumnjom i zbog toga bi im bilo teže da rade. Procjenjuje se da je potrebno između pet i deset godina da se ilegalni agent obuči i izgradi svoj novi lažni identitet. Prema zapadnim procjenama, s obzirom na izazove, smatra se da nema mnogo takvih agenata – u GRU možda manje od 30.

Profili na društvenim mrežama koje je pregledao Bi-Bi-Si i za koje se vjeruje da pripadaju Fereiri otkrivaju opsežnu listu prijatelja, uključujući brojne međunarodne studente iz dve akademske institucije koje je po svoj prilici pohađao Čerkasov – Univerziteta „Džons Hopkins” u SAD i Triniti koledž u Dablinu. Fereirine kolege i prijatelji, ne znajući da je riječ o ruskom špijunu Čerkasovu, posle diplomiranja su našli posao u raznim institucijama, od investicione banke Goldman Saks do istraživačkih centara i federalnih regulatornih agencija u Vašingtonu.

„Imao je neki akcenat, ali to nije bio ruski”, rekao je jedan profesor Fereire. Drugi predavač sa Univerziteta „Džons Hopkins”, pak, povodom ovog slučaja je izjavio: „Osećam se ljuto, osećam se glupo, osećam se naivno, osećam se umorno. Igrao sam se.”

Fereira se preselio u Vašington u avgustu 2018. da bi dvije godine kasnije diplomirao na Univerzitetu „Džons Hopkins”. Njegove objave na društvenim mrežama otkrivaju eklektičnu mešavinu pogleda, uključujući i neke koji su blago kritični prema Rusiji, što bi se moglo protumačiti kao pokušaj da se utvrdi lažni identitet. Tako je Fereira u nekim objavama za Putina govorio da je „kancer”.

Ruski telegram kanal „Opasnost, vesti” objavio je navodnu fotografiju za koju se tvrdi da prikazuje Sergeja Vladimiroviča Čerkasova u vojnoj uniformi, dok se njega kaže da je 2007. godine diplomirao na Baltičkoj državnoj akademiji u Kalinjingradu. Portal „Belingkat”, koji je prenio ovu sliku, kaže da nije mogao da utvrdi i njenu vjerodostojnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:33