Ilustracija / SHUTTERSTOCK
06/02/2023 u 17:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EMSC odbio tvrdnje holandskog istraživača: Zemljotres u Turskoj se nije mogao predvidjeti

Dok metoda ne bude naučno dokazana, mi ćemo zadržati našu politiku: odbijamo da povezujemo naše kanale sa tvrdnjama o predviđanjima, rekao je EMSC

Evromediteranski seizmološki centar (EMSC) reagovao je na informacije koje su se pojavile na društvenim mrežama da je holandski naučnik predvideo katastrofalan zemljotres koji je rano jutros pogodio Tursku i okolinu.

Naime, holandski istraživač Frank Hoogerbeets objavio je 3. februara da će se na jugu Turske prije ili kasnije desiti zemljotres jačine 7,5 stepeni Rihterove skale. On je na to podsjetio u današnjem saopštenju, nakon što je upravo ovo područje jutros pogodio razorni zemljotres jačine 7,8 stepeni.

„Moje srce je za sve pogođene velikim zemljotresom u centralnoj Turskoj. Kao što sam ranije rekao, prije ili kasnije će se to desiti na ovim prostorima, slično kao 115. i 526. godine nove ere. Ovim zemljotresima uvijek prethodi kritično kretanje planeta, kakvo smo imali 4-5. februara“, napisao je on, prenosi N1.

Međutim, EMSC odbacuje bilo kakve tvrdnje da je u stanju da predvidi zemljotrese.

- Dok metoda ne bude naučno dokazana, mi ćemo zadržati našu politiku: odbijamo da povezujemo naše kanale sa tvrdnjama o predviđanjima - rekao je EMSC i dodao:

„I iskreno govoreći, da je neko zaista u stanju da predvidi zemljotrese, zaslužio bi Nobelovu nagradu! Dakle, umjesto neprovjerenih tvrdnji na društvenim mrežama, bolje je dokazati validnost metode u naučnom radu. Kao i uvijek posle razornih zemljotresa, društvene mreže vrve od tvrdnji da su Ks ili I to predvidjeli! U ovom trenutku nema predviđanja. Ne slušajte ljude koji tvrde da su uspješni u tome!“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:15