Објављен извjештај о несталом малезијском авиону / - Објављен независни извештај о несталом малезијском авиону
18/11/2022 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Holandski sud: Malezijski avion 2014. oboren raketom ruske proizvodnje

Holandski sud je saopštio i da je Rusija imala ukupnu kontrolu nad separatističkim snagama na istoku Ukrajine u vrijeme kada je avion oboren

Avion na letu MH 17 malezijske aviokompanije "Malaysia Airlines" oboren je 2014. godine raketom ruske proizvodnje ispaljenom sa polja u istočnoj Ukrajini, saopštio je 17. novembra holandski sud koji vodi suđenje četvorici osumnjičenih za obaranje aviona.

- Sud je mišljenja da je MH 17 oboren ispaljivanjem projektila BUK sa farme u blizini Pervomajska, pri čemu su poginula 283 putnika i 15 članova posade - rekao je predsjedavajući sudija Hendrik Steenhuis.

Holandski sud je saopštio i da je Rusija imala ukupnu kontrolu nad separatističkim snagama na istoku Ukrajine u vrijeme kada je avion oboren.

- Od polovine maja 2014. Rusija je imala takozvanu opštu kontrolu nad Narodnom Republikom Donjeckom - rekao je predsjedavajući sudija govoreći o regionu gdje je putnički avion pao.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će "ispitati" ovo mišljenje holandskog suda.

Avion malezijske kompanije na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur oboren je 17. jula 2014. iznad istočne Ukrajine u regionu Donjeck.

Poginulo je svih 298 putnika i članova posade u Boeingu 777, a većina putnika su bili Holanđani.

Holandija i Australija objavile su u maju da vjeruju da je raketa prevezena u Ukrajinu iz vojne jedinice u ruskom gradu Kursku. Rusija je demantovala bilo kakvu umiješanost i ponudila nekoliko mogućih teorija o tome kako je avion raznesen, uključujući da ga je oborio avion ukrajinskog vazduhoplovstva ili ukrajinske kopnene snage koristeći sistem Buk.

Tužioci u Holandiji su zatražili doživotne zatvorske kazne za četvoricu Rusa i Ukrajinaca zbog optužbi povezanih s obaranjem aviona.

Glavni osumnjičeni je Oleg Pulatov, bivši pripadnik ruske vojske, koji je 2014. vodio jedinicu Glavne obaveštajne uprave u regiji istočne Ukrajine koju kontrolišu separatisti koje podržava Rusija.

Pulatov se u junu izjasnio da nije kriv na suđenju na kojem se četvorici osumnjičenih sudi u odsustvu.

Ostala trojica optuženih su Rusi Sergej Dubinski i Igor Girkin, kao i Ukrajinac Leonid Harčenko.

Suđenje se održava u Holandiji jer je avion poleteo iz Amsterdama, a 196 žrtava bili su Holanđani. Holandska vlada smatra Moskvu odgovornom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:27