Honduras proglasio vanredno stanje zbog denga groznice / - SHUTTERSTOCK
02/06/2024 u 00:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Honduras proglasio vanredno stanje zbog denga groznice

Honduras je proglasio vanredno stanje nakon što je zabilježen porast hospitalizacija i smrtnih slučajeva od denga groznice, objavilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Broj slučajeva denga groznice premašuje 5,2 miliona u Americi, jer epidemija prelazi godišnji rekord, saopštila je Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO), specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija zadužena za međunarodnu zdravstvenu saradnju u Americi.

Vlada je naložila zdravstvenim zvaničnicima da preduzmu sve neophodne radnje, uključujući primjenu mjera prevencije i kontrole i identifikaciju sredstava za upravljanje epidemijom, prenosi Si-En-En (CNN).

SZO: Broj zaraženih denga groznicom povećan deset puta

Ministarstvo zdravlja Hondurasa prijavilo je 23.037 sumnjivih slučajeva denga u prvih 20 nedelja ove godine. To je jedan od najvećih ukupnih iznosa u Americi, prema podacima koje je prikupila Panamerička zdravstvena organizacija.

Čitav region je već prijavio više od 8,65 miliona slučajeva u prvih pet mjeseci 2024. godine, skoro duplo više od više od 4,5 miliona slučajeva prijavljenih u cijeloj 2023. godini, što je bio rekord u to vrijeme.

Samo u Brazilu registrovano je 7,2 miliona slučaja, dok Centralna Amerika i Karibi počinju da ulaze u vrhunac sezone denga groznice, prema podacima PAHO.

- Honduras je ušao u zonu epidemije zbog porasta slučajeva u svim djelovima zemlje, kao i zbog broja primljenih pacijenata u sve bolnice u zemlji zbog ove bolesti - saopštilo je u petak Ministarstvo zdravlja Hondurasa.

PAHO i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuju da zemlje u tim oblastima „usvoje neophodne mjere za pripremu odgovora na porast denga groznice, uključujući organizaciju zdravstvenih usluga kako bi se obezbijedilo adekvatno kliničko upravljanje, prevencija komplikacija i izbjeglo zasićenje specijalizovanih usluga njege“.

Denga je virus koji prenose komarci i koji se širi uglavnom preko komarca „Aedes aegipti“, koji je takođe prenosilac i nekoliko drugih virusa, kao što su žuta groznica, čikungunja i zika, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Izaziva simptome slične gripu i može dovesti do smrti u ekstremnim slučajevima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jul 2024 06:29