/ - Скриншот,јутјуб (MIR MODERATOR)
05/02/2022 u 19:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хронологија догађаја: Дјечак Рајан упао у уторак у бунар

Према посљедњим информацијама, лијечнички тим на челу с доктором специјалистом за реанимацију и медицинским сестрама ушао је у тунел у којем се налази Рајан, након што је спасилачка екипа успјела доћи до њега

Рајан, петогодишњак из Марока, у уторак је пао у бунар дубок 32 метра у близини града Chefchaouena на сјеверу земље, преноси Avaz.ba.

Према посљедним информацијама, меедицински тим на челу с доктором специјалистом за реанимацију и медицинским сестрама ушао је у тунел у којем се налази Рајан, након што је спасилачка екипа успјела доћи до њега.

(УЖИВО) Спасиоци стигли до заробљеног дечака: Голим рукама ископали последње метре, хитна помоћ и хеликоптер у приправности

У наставку прочитајте хронологију догађаја. 

Први дан

Рајан упада у уски бунар чији је власник његов отац док се играо напољу. Дјечак се заглавио 32 метра ниже.

Пронашли су га након што су родитељи чули његов глас и видјели га у бунару како користи батеријску лампу. Први покушаји да га се спаси помоћу ужета пропадају, а тада се позива хитна помоћ.

Првобитни покушаји да га се спаси уласком у бунар пропадају јер се он све више сужава како се иде више у дубину.

Други дан

Како покушаји да се спусте у бунар пропадају, власти користе булдожере да копају око бунара. Спасиоци почињу копати рупу паралелно са бунаром, с намјером да копају хоризонтално када стигну до дубине на којој се Рајан заглавио.

Терен и тло у том подручју се показало тешким за рад спасиоцима, јер се операције копања морају наставити полако и пажљиво, из страха да би урушавање стијене или земље могло наштетити спасиоцима или чак самом дјечаку.

Формира се комитет који надгледа рад; састоји се од врхунског особља цивилне заштите, локалних власти, медицинских стручњака и топографа.

-Нисам ока склопио - рекао је Рајанов отац локалним медијима, док је новинарима поново потврдио да је његов син још увијек жив.

Инцидент почиње да постаје виралан на друштвеним мрежама, са сликама и видео записима спашавања који су у тренду на интернету и арапским хасхтагом #SaveRayan који доминира на Твиттеру.

Власти су дјечаку спустиле залихе кисеоника, као и храну и воду. Извјештаји се сукобљавају око тога да ли је дјечак заиста појео храну, а званични државни медији демантовали су те извјештаје.

Трећи дан

Спасилачке акције се настављају, а радови на ископавању настављају да се приближавају дјечаку. Посада проводи дан копајући окомито помоћу булдожера како би досегла потребну дубину од 32 метра.

Влада Марока се бави ситуацијом, а гласноговорник Мустапха Баyтас увјерава јавност да влада исцрпљује све ресурсе како би сигурно спасила дјечака.

Иако детаљно описује неке од потешкоћа с којима се суочава екипа за ископавање, Баyтас такођер позива људе да вјерују у способност земље да спаси Рајана.

Медицинско особље, хитна помоћ и хеликоптер су распоређени на мјесто догађаја како би остали у приправности како би Рајану пружили сву неопходну медицинску помоћ. Локалној болници је такође речено да буде спремна да прими дјечака чим буде спашен.

До вечери, спасиоци досежу дубину од 22 метра, а ископавање ће се наставити током цијеле ноћи.

Операције копања повремено се морају обустављати током ноћи, јер урушавања терена представљају потенцијалну пријетњу сигурности посаде и Рајана.

Рајанова несрећа и даље привлачи пажњу и симпатије на интернету, а становништво из сусједног Алжира и других сјеверноафричких земаља такођер изражава емпатију према дјечаку и његовој породици.

Четврти дан

Спасилачке екипе коначно достижу потребну дубину од 32 метра и почињу хоризонтално копати како би дошли до дјечака.

Истовремено, велике бетонске цијеви се постављају на мјесто догађаја које ће се користити у спашавању. Спасиоци их намјеравају убацити у терен прије ручног копања како би заштитили особље и Рајана од урушавања камења и прљавштине.

Инцидент почиње да привлачи више пажње на међународном нивоу. Стотине хиљада широм арапског свијета слушају пријеносе уживо како би пратили акцију спашавања уживо. Новински канали попут Ал Јазеере и ББЦ-а почињу извјештавати о инциденту, а канали уживо на телевизији посвећују своје вријеме директном пријеносу спашавања.

Саудијски бизнисмен Хоуссаин Мохаммед Хијаз нуди Рајановим родитељима бесплатну умру, нудећи породици бесплатне авионске карте и хотелске собе до муслиманског светог града Меке.

До вечери се булдожери повлаче из употребе у корист ручног копања пијуком и сличним алатима, из страха да не повриједе дијете или да проузрокују урушавање бунара.

Национални савјет за новинарство објавио је саопшење у којем осуђује оно што називају “срамним” поступцима, попут објављивања незамућених слика дјечака и објављивања слика малољетника у тешким психичким ситуацијама.

Спасилачке операције су привремено обустављене јер су веће бетонске цијеви распоређене на мјесто. Урушавање стијена и земље такођер спрјечава да се копање настави даље.

Шведска компанија Стоцкхолм Прецисион Тоолс, која је прије неколико година помогла у сличном спашавању у Шпанији, изражава спремност да пружи сву неопходну подршку Мароку како би се олакшало спашавање.

Из компаније кажу да су у преговорима са Краљевском ватрогасном бригадом Малаге како би помогли у спашавању.

Особље и власти моле посматраче који посматрају инцидент да оставе посади цивилне заштите довољно простора за адекватно извођење операције, а стручњаци кажу да велике гужве могу представљати додатну опасност за све на лицу мјеста.

Пети дан

Спасилачке акције које су настављене током цијеле ноћ и њихове екипе су се приближиле дјетету, а власти кажу да су само неколико метара удаљени од Рајана.

Операција је осјетљива, а њене посљедње фазе су најопасније због опасности од урушавања терена.

Власти су објавиле новости у којима се наводи да их од Рајана дијели само неколико сати. Комисија која надгледа операцију такође даје најновије информације о здравственој ситуацији дјечака, потврђујући да је жив и да се још увијек снабдијева кисиком.

Спасиоци тврде да полажу велике наде у сигурно спашавање дјечака, а милиони и даље без даха прате операцију.

Неколико политичких странака и личности у Мароку изражава наду у евентуално спашавање дјечака и хвали напоре локалних власти и особља цивилне заштите.

Према посљедњим информацијама, лијечнички тим на челу с доктором специјалистом за реанимацију и медицинским сестрама ушао је у тунел у којем се налази Рајан, након што је спасилачка екипа успјела доћи до њега.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:20