Горан Шарић / - PRINTSKRIN
02/08/2021 u 07:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хрватски историчар Горан Шарић: Не можете ставити Србина Теслу на кованицу, а величати "Олују"

Није проблем што се Хрвати поносе Теслом, проблем је што се негира његово поријекло, каже Шарић

Хрватски историчар Горан Шарић, коментарисао је за ТВ Прва, буру која је настала у јавности поводом присвајања српског наслеђа и одлуке да се Никола Тесла нађе на хрватској страни еура.

- Увијек имате неки дио јавности који је гласнији, али не би требало рећи да је већински. Ја сам на то навикао јер када отварам та питања о српско-хрватским односима, увијек има оних који ће негододвати, а има доста људи који су ме подржали. Ја не вјерујем да су ти људи који су гласали за Теслу истог става као Зоран Милановић, јер да јесу онда би славили Туђмана или неког другог на кованицу. Није проблем што се Хрвати поносе Теслом, проблем је што се негира његово поријекло. Ви можете бити поносни на било кога ко је рођен на вашим простору, проблем је када се то користи за обрачун у српско-хрватским односима, то траје 30 година, па се и кривотвори - наводи Горан Шарић.

То се користи да би се купили политички поени, тврди он. 

- Ако је Тесла симбол помирења братства, науке, ако нас је увео у 21. вијек, Срби су дали велике умове. Не можете ставити Теслу на кованицу, а за три дана величати "Олују", јер сте протјерали преостале Тесле из Смиљана. Са једне стране видим позитивне промјене, јер се признаје огроман опус које је оставио човјечанству - рекао је Шарић.

Он истиче да је Тесла Србин.

- Закључујем да је Тесла Србин, рођен на простору Војне Крајине, која тада није била дио Хрватске, а у којој су Срби имали аутономију - закључио је Горан Шарић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:46