Менг Ванџу / - фото: ПРИНТСКРИН
25/09/2021 u 08:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хуавеj враћа директорицу компаниjе у Кину

Против Менг Ванџу jе покренут процес краjем 2018. године због завjере да се почини банкарска проневjера. Она jе приведена у Канади на захтjев САД

Амерички суд данас jе одобрио споразум Вашингтона и кинеског телекомуникационог гиганта Хуавеj према коме ће генерална директорка те компаниjе моћи да се врати у Кину, а поступак покренут против ње за "банкарску проневjеру" ће бити одложен за краj 2022. године.

Судиjа савезног суда у Бруклину "прихватио" jе споразум постигнут између америчког министарства правде и адвоката Менг Ванџу, финансиjске директорке Хуавеjа коjа jе у кућном притвору у Канади посљеднjе три године и коjоj су САД хтjеле да суде на америчком тлу, јављају агенције, преносе медији.

Против Менг Ванџу jе покренут процес краjем 2018. године због завjере да се почини банкарска проневjера. Она jе приведена у Канади на захтjев САД.

Ако се таj споразум не оспори или не прекине до 1. децембра, цио поступак ће на краjу бити одбачен. Са прихватанjем тих услова споразума три године судске борбе и тензиjа између Пекинга, Вашингтона и Отаве ће се завршити.

Таj случаj подстакао jе међународни спор и затегли су се односи Кине са САД и Канадом.

Око тога су интензивно преговарале америчке и кинеске дипломате.

Према споразуму, случаj изрученjа из Канаде ће вjероватно бити одбачен и она ће моћи скоро одмах да буде ослобођена.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:11