Dolar / - FOTO: PEXELS
22/01/2023 u 02:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hui izgubio 93 odsto bogatstva

Hui je nekada bio druga najbogatija osoba u Aziji, ali njegovo bogatstvo je palo sa 42 milijarde dolara, koliko je iznosilo na svom vrhuncu 2017. godine, na oko tri milijarde dolara

Neto bogatstvo predsjednika kineske kompanije za razvoj nekretnina Evergrande, Hui Ka Jana, palo je gotovo 93 odsto, navodi Bloombergov indeks milijardera.

Hui je nekada bio druga najbogatija osoba u Aziji, ali njegovo bogatstvo je palo sa 42 milijarde dolara, koliko je iznosilo na svom vrhuncu 2017. godine, na oko tri milijarde dolara.

Njegova kompanija Evergrande ima oko 300 milijardi dolara ukupnih obaveza, što je čini najzaduženijom svjetskom kompanijom nekretnina, prenosi B92.

Kineski milijarder je iskoristio lično bogatstvo kako bi podržao svoju kompaniju u krizi, prodavši svoje kuće i privatne avione.

Međutim, to nije bilo dovoljno i Evergrande je u decembru 2021. prestao sa isplatom svojih obveznica u američkim dolarima nakon što je mjesecima pokušavao da prikupi gotovinu za otplatu povjeriocima, dobavljačima i investitorima.

Prošle godine kompanija nije uspjela da dostavi preliminarni plan restrukturiranja duga, što je dovelo do dalje zabrinutosti za njenu budućnost.

Evergrande je ogromna kompanija koja ima oko 200 hiljada zaposlenih.

Analitičari su već dugo zabrinuti da bi kolaps Evergrandea mogao da poveća rizike za kinesko tržište nekretnina i naštetiti vlasnicima kuća i širem finansijskom sistemu jer nekretnine i srodne industrije čine čak 30 odsto kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:31