КИНА, ЗАСТАВА / - фото:РТВ.РТС
29/01/2022 u 06:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

И Кина пријети: Могућ сукоб са САД ако подстичу независност Тајвана

Кинески амбашадор у Вашингтону Чин Ганг је нагласио да ако тајванске власти, охрабриване из Вашингтона, наставе да иду путем ка независности, то ће највероватније увести Кину и САД у војни сукоб.

Кина би могла да заврши у војном сукобу са САД, ако оне наставе да подстичу независност Тајвана, поручио је данас кинески амбашадор у Вашингтону Чин Ганг.

- Дозволите ми да ово нагласим. Питање Тајвана је најзапаљивија тема између Кине и САД - рекао је Чин Ганг у интервјуу за амерички национални радио, преноси Ројтерс, јављају регионални медији.

Он је нагласио да ако тајванске власти, охрабриване из Вашингтона, наставе да иду путем ка независности, то ће, како је рекао, највероватније увести Кину и САД, двије велике земље, у војни сукоб.

Замољено да прокоментарише ове изјаве кинеског амбасадора, америчко министарство одбране је саопштило да САД остају привржене својој политици једне Кине и својим обавезама према америчком Закону о односима са Тајваном, наводи Ројтерс.

У складу са дугогодишњом политиком, Вашингтон званично признаје Пекинг, а не Тајпеј, док поменути закон захтјева од САД да Тајвану обезбједе средства за одбрану.

Стејт департмент и Бијела кућа нису одмах одговорили на захтјеве Ројтерса за коментаром изјаве кинеског дипломате, која је услиједила само неколико сати након што су амерички државни секретар Ентони Блинкен и кинески министар спољних послова Ванг Ји разговарали о кризи око Украјине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:01