/ Фото: Твитер
25/06/2021 u 13:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО и ВИДЕО) Апокалиптичне сцене у Чешкој: Торнадо усмртио четири особе, за собом оставио пустош

Овдје влада велики хаос и велика паника, уплашени су мјештани

Најмање четири особе су погинуле, а више од 100 повријеђено у торнаду који је прошао преко седам села на југу Чешке око мјеста Бжецлав и Ходоњин.

Торнладо је оставио за собом срушене кровове, оштећене куће, оборено дрвеће. Преврнуо се један аутобус и зауставио возове и аутопут ка словачкој граници.

Олујни вјетрови изазвали су апокалиптичне сцене. Куће су претворене у рушевине, кровови одвојени од зграда, дрвеће ишчупано, а аутомобили су преврнути. 

Торнадо је достизао брзину вјетра изнад 331 километара на сат. У питању је најјачи торнадо у модерној историји ове централно-европске нације, али и први након 2018. године.

image
Фото: Твитер

Јединице за претрагу и спасилачке екипе су током читаве ноћи радиле на проналажењу мјештана заглављених испод шута и уништених објеката.

- Овдје влада велики хаос и велика паника - рекао је становник јужног села Лужице за Kронен Зеитунг.

Многим кућама пријети опасност од урушавања, а чешка војска је распоређена у јужне области ове земље, као и хитне јединице из сусједне Аустрије.

image
Фото: Твитер

Торнадо је такође проузроковао прекиде у напајању електричном енергијом и прекиде у саобраћају, јер су оборени далеководи затворили главни аутопут који је повезивао Праг са главним градом Словачке Братиславом.

Укупно 78.000 домаћинстава и предузећа остало је без напајања јутрос. 

Чешки министар унутрашњих послова Јан Хамачек рекао је да је ситуација „врло озбиљна“ и да очекује „још изгубљених живота“.

- Све расположиве спасилачке јединице су активнне и упућене су у регион Ходонин - написао је он у твиту.

Видео снимци из региона на друштвеним мрежама приказују уништене зграде и аутомобиле, напукло дрвеће, иза којих ће ускоро остати само пањеви, а такође су видљиви и бројни пожари, уз густи црни дим.

image
Фото: Твитер

Олује које су прешле Чешку присилиле су премијера Андреја Бабиша да остане у Бриселу након самита ЕУ, јер би слијетање у Праг било ризично.

У сусједној Пољској, торнадо је погодио јужну пољску провинцију, оштетивши кровове и ранивши једну особу, јављају локални медији.

Торнади су ријетки у Чешкој, а последњи сличне скале датира из 2004. године, када је у источном граду Литовел оштећено око 50 кућа. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 21:58