Кина, застава / - фото:РТВ.РТС
31/05/2022 u 09:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ифо: Ситуациjа у Кини продубила кризу с недостатком сировина

Према подацима Ифо-а, 77,2 одсто њемачких компаниjа жалило се на уска грла у снабдиjевању у маjу, у поређењу са 75 одсто у априлу. Наjвише су погођени произвођачи машина и опреме

Погоршана ситуациjа с пандемиjом и повезане мjере у Кини погоршале су несташицу сировина у маjу, саопштили су из Институту Ифо.

Према подацима Ифо-а, 77,2 одсто њемачких компаниjа жалило се на уска грла у снабдиjевању у маjу, у поређењу са 75 одсто у априлу. Наjвише су погођени произвођачи машина и опреме, преноси СЕЕбиз.

- Ланци снабдиjевања су под сталним притиском, а затварање лука у Кини само jе погоршало ситуациjу - рекао jе вођа истраживања у Ифо-у, Klaus Wohlrabe.

Недостатак материjала осjећаjу све индустриjе, а наjлошиjа ситуациjа jе у производњи машина и опреме, гдjе се на недостатак у маjу жалило 91,5 одсто фирми. У аутомобилскоj индустриjи у маjу се на недостатак материjала жалило 89,5 одсто компаниjа, док jе у хемиjскоj индустриjи било 58,7 одсто.

Према Ифо институту, ситуациjа jе донекле релаксирана у производњи хране и пића, гдjе jе 63,7 одсто компаниjа приjавило проблеме.

Готово jедна од двиjе компаниjе саопштила jе у маjу да jе ситуациjа погоршана затварањем лука у Кини. Затварањем су посебно погођени произвођачи аутомобила, а такви поремећаjи у ланцима снабдиjевања значаjно ће успорити економски опоравак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 14:48