КИНА, ЗАСТАВА / - фото:РТВ.РТС
12/03/2023 u 11:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Imenovana nova kineska vlada

Nakon okončanja kineske striktne strategije nulte borbe protiv COVID-a 19 u decembru, vlada vjeruje da će se ekonomija zemlje ove godine oporaviti i očekuje rast od oko pet odsto

Narodni kongres Kine imenovao je danas, 12. marta, preostale članove nove vlade zemlje - sada sastavljene od bliskih saveznika predsjednika Si Đinpinga - na godišnjem jednosedmičnog sastanku tijela u Pekingu, masovnom okupljanju Komunističke partije.

Otprilike 3.000 odabranih delegata takođe je odobrilo Sijev izbor za mjesto izvršnog prvog potpredsjednika premijera, na koji je imenovan njegov dugogodišnji saradnik i bivši šef kabineta Ding Suesiang, javila je njemačka novinska agencija DPA, javlja RSE.

Potvrđene su i druge pozicije u kabinetu, nakon što je u subotu imenovan bliski Sijev saveznik Li Kviang za novog premijera.

Ekonomski stručnjak He Lifeng imenovan je zamjenikom premijera za financijsku i ekonomsku politiku, zamijenivši Liu Hea koji je predsjedavao trgovinskim pregovorima sa SAD-om.

General Li Šangfu, koji je pod američkim sankcijama, imenovan je za novog ministra obrane Kine, nakon što je prethodno vodio program razvoja oružja Središnjeg vojnog komiteta.

Kao i njegov prethodnik Vei Feng, Li će biti jedini predstavnik vojske u novom kabinetu.

U iznenađujućem potezu, s potencijalnim ciljem jačanja povjerenja u kinesku ekonomiju, Si je zadržao ključne članove vlade za finansije i trgovinu.

Ministar finansija Liu Kun kao i ministar trgovine Vang Ventao zadržali su svoja mjesta.

U međuvremenu će Ji Gang, čija se smjena očekivala, ostati na čelu središnje banke.

Državnom i stranačkom čelniku Siju (69) Narodni je kongres u petak dodijelio treći mandat što je bez presedana, nakon što je već poništio ranije dobne i mandatne granice na stranačkom kongresu u oktobru, učvrstivši svoju moć u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Tokom ovogodišnjeg sastanka Narodnog kongresa, delegati su takođe odobrili Sijeve planove za najveću reorganizaciju vlade u povijesti.

Planovi su usmjereni na "tehnološko vodstvo" Kine i uključuju otpuštanje oko pet odsto poslova u državnoj administraciji.

Godišnji sastanak Narodnog kongresa trebao bi završiti u ponedjeljak konferencijom za novinare novog premijera Li Kvianga.

Takođe će na dnevnom redu biti odobrenje izvještaja o radu vlade na odlasku, kao i novog proračuna, uključujući oštro povećanje izdvajanja za obranu od 7,2 odsto.

Nakon okončanja kineske striktne strategije nulte borbe protiv COVID-a 19 u decembru, vlada vjeruje da će se ekonomija zemlje ove godine oporaviti i očekuje rast od oko pet odsto, piše njemačka novinska agencija DPA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
KINAKONGRESVLADA
16. april 2024 09:57