Имран Кан и Владимир Путин / - Спутњик
07/03/2022 u 06:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Имран Кхан: Пакистан ће остати неутралан у сукобу Русије са Украјином

Ми смо пријатељи са Русијом, а такође смо пријатељи са Америком; ми смо пријатељи са Кином и са Европом; нисмо ни у једном кампу, рекао је пакистански премијер

Премијер Имран Кан обрушио се на стране дипломате који су вршили притисак на Пакистан да се придружи резолуцији УН којом се осуђује Русија због њеног војног напада на Украјину, оптужујући изасланике да се према Пакистану понашају као према „робовима“.

На скупу у недјељу, Кан је узвратио на писмо дипломата од 1. марта које представљају 22 мисије, укључујући земље у Европској унији, заједно са Јапаном, Швајцарском, Канадом, Великом Британијом и Аустралијом, које позива Пакистан да одустане од неутралности и придружи се њих у осуди Москве.

- Шта мислите о нама? Јесмо ли ми ваши робови... да ћемо учинити све што кажете - упитао је Кан, прије него што је упитао амбасадоре ЕУ да ли су написали „такво писмо Индији“, која такође остаје неутрална.

Кан је тврдио да је Пакистан патио због раније подршке војној акцији НАТО-а у Авганистану и изјавио: „Ми смо пријатељи са Русијом, а такође смо пријатељи са Америком; ми смо пријатељи са Кином и са Европом; нисмо ни у једном кампу.”

Пакистан се, заједно са 34 друге земље, уздржао од гласања о резолуцији УН којом се осуђује руска „агресија на Украјину“ прошле недјеље. Сусједи Пакистана Индија, Бангладеш, Кина, Иран, Шри Ланка, Таџикистан, Киргистан и Казахстан такође су били уздржани.

Кан се састао са руским предсједником Владимиром Путином у Кремљу 24. фебруара, на дан када је Москва покренула своју војну операцију у Украјини, како би разговарао о билатералним односима и регионалним питањима.

Москва тврди да је напад покренут с циљем „демилитаризације“ и „денацификације“ Украјине и да је то била једина могућа опција да се заштити народ источне Украјине након година исцрпљујуће блокаде која је однијела хиљаде живота. Кијев инсистира да је инвазија била ничим изазвана, рекавши да нема планова да силом поврати отцијепљене републике Доњецк и Луганск.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:03