Ilustracija / Shutterstock
01/05/2023 u 18:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Incident na izložbi u Seulu, student pojeo bananu sa umjetničke instalacije

Student umjetnosti No Huin Su, sa Nacionalnog univerziteta u Seulu, otkinuo je bananu sa zida i pojeo je pred šokiranim posmatračima, a zatim je koru od banane ponovo zalijepio na zid

U Muzeju umjetnosti Lium u Seulu dogodio se incident kada je jedan student umjetnosti skinuo bananu sa umjetničke instalacije „Komičar“ italijanskog vizuelnog umetnika Mauricija Katelana i pojeo je.

Neko bi možda rekao da se incident dogodio jer je Katelanovo umjetničko djelo dovoljno dobro za jelo, a neko drugi bi sve što se dogodilo okarakterisao kao „slučaj zabranjenog voća“, navodi se u izvještaju Skaj njuza.

Katelanovo umjetničko djelo iz 2019. godine, konceptualna instalacija nazvana „Komičar“, zapravo je svježa banana pričvršćena na zid ljepljivom trakom, a kao djelo konceptualne umjetnosti sastoji se od sertifikata o autentičnosti sa detaljnim dijagramima i uputstvima za pravilno prikazivanje u javnosti.

Student umjetnosti No Huin Su, sa Nacionalnog univerziteta u Seulu, otkinuo je bananu sa zida i pojeo je pred šokiranim posmatračima, a zatim je koru od banane ponovo zalijepio na zid.

Cio događaj koji je trajao više od jednog minuta snimao je prijatelj studenta No Huin Sua, a uprava muzeja je kasnije postavila novu, svježu bananu na Katelanovu instalaciju.

„Student je rekao obezbjeđenju muzeja da je bananu pojeo jer je bio gladan. Sve se dogodilo iznenada, tako da nije preduzeta nekakva posebna akcija. Umjetnik (Katelan) je obaviješten o incidentu, ali nije imao nikakvu reakciju“, rekao je portparol Muzeja umjetnosti Lium u Seulu, prenio je Tanjug.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 23:09