/ FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
22/04/2022 u 10:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индекси оштро пали након Повелових коментара

Пад индекса у негативно подручје услиједио је након што је Повел казао да ће се на сједници у мају разматрати повећање кључних каматних стопа за 0,5 процентних бодова

На Вол Стриту су у четвртак цијене дионица оштро пале, након што је предсједник америчке централне банке Јероме Повел најавио агресивно повећање каматних стопа како би се сузбила инфлација.

Дов Џонс је ослабио 1,05 одсто, на 34.792 бода, док је СиП 500 склизнуо 1,48 одсто, на 4.393 бода, а Насдаг индекс 2,07 одсто, на 13.174 бода, преноси Хрпортфолио. На самом почетку трговања ти индекси су порасли, захваљујући бољим него што се очекивало кварталним пословним резултатима неколико компанија, укључујући Теслу.

Пад индекса у негативно подручје услиједио је након што је Повел казао да ће се на сједници у мају разматрати повећање кључних каматних стопа за 0,5 процентних бодова.

Како се инфлација у Сједињеним Америчким Државама креће на највишим нивоима у више од 40 година, прикладно је да се ствари покрену нешто брже, казао је Повел у расправи о глобалној економији на састанку Међународног монетарног фонда.

Фед је на сједници у марту повећао каматне стопе први пут од 2018. године, 0,25 процентних бодова, а већ у мају ће их вјероватно повећати додатних 0,5 процентних бодова. Ипак, након посљедњих коментара Повела и других челника Феда све је јасније да ће се и касније монетарна политика агресивно заоштравати.

Због тога су приноси на америчке државне обвезнице достигли нове највише нивое у више година. То је изазвало пад цијена дионица технолошких дивова, као што су Алфабет, Амазон и Мета Платформс, јер се улагачи плаше да ће окружење са високим каматама негативно утицати на потенцијал раста тих компанија.

Након што је дан прије цијена дионице Нетфлиxа потонула 35 одсто због првог кварталног пада броја претплатника у више од десет година, у четвртак је склизнула додстних 3,5 одсто, па је тржишна вриједност те компаније за стреаминг видео садржаја први пут од 2018. године пала испод 100 милијарди доларта.

У свих 11 најважнијих сектора СиП 500 индекса цијене дионица су у четвртак пале, а међу највећим губитницима нашао се технолошки сектор с просјечним падом од 1,7 одсто.

На већини европских берзи цијене дионица су у четвртак порасле. Додуше, лондонски ФТСЕ индекс ослабио је 0,02 одсто, на 7.627 бодова, али је франкфуртски ДАКС скочио 0,98 одсто, на 14.502 бода, а париски ЦАЦ 1,36 одсто, на 6.715 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:39