/ FOTO ILUSTRACIJA YOUTUBE AL JAZEERA BALKANS
27/07/2022 u 09:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Indeksi pali nakon upozorenja Volmarta

Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su pali, nakon što je trgovački lanac Walmart smanjio procjene zarade u ovoj godini, a ulagači su oprezni i zbog predstojećeg povećanja kamatnih stopa američke centralne banke

Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su pali, nakon što je trgovački lanac Walmart smanjio procjene zarade u ovoj godini, a ulagači su oprezni i zbog predstojećeg povećanja kamatnih stopa američke centralne banke.

Dow Jones je pao 0,71 odsto na 31.761 bod, dok je S&P 500 skliznuo 1,15 odsto na 3.921 bod, a Nasdaq 1,87 odsto na 11.562 boda, prenosi Hrportfolio. Najviše su pale cijene dionica u trgovačkom sektoru, nakon što je najveći američki trgovački lanac Walmart upozorio na negativan uticaj visoke inflacije na njegovo poslovanje i smanjio procjene zarade u ovoj godini.

S&P 500 indeks tog sektora pao je 4,2 odsto, pri čemu je cijena dionice Walmarta potonula više od sedam odsto, Amazona više od pet odsto, a Targeta 3,6 odsto. Loše je na tržište uticao i podatak o padu povjerenja potrošača u julu na najniže nivoe u godinu i po zbog zabrinutosti u vezi visoke inflacije i rasta kamatnih stopa.

U utorak je počela dvodnevna sjednica zvaničnika američke centralne banke koji će u srijedu, kako se očekuje, ponovo povećati ključne kamatne stope 0,75 procentnih bodova. Kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina, Fed je od marta na svakoj sjednici povećao kamate, a to dovodi do usporavanja rasta američke ekonomije. Ulagači se plaše da bi ona čak moglo uroniti u recesiju.

U fokusu tržišta su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je izvještaje objavilo više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih oko 75 odsto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo. Analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju ostvarile 6,2 odsto veću dobit nego u istom periodu prošle godine.

I na europskim berzama cijene dionica su pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 0,86 odsto na 13.096 bodova, a pariški CAC 0,42 odsto na 6.211 bodova. Londonski FTSE ostao je nepromijenjen, na 7.306 bodova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:13