/ - Интернет негдје
15/03/2022 u 09:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индекси пали уочи сједнице Федералних резерви

Данас почиње дводневна сједница челника Феда, а њихове одлуке биће објављене сјутра

На Вол стрит је у понедјељак С&П 500 индекс пао јер су уочи сједнице челника америчке централне банке, Федералних резерви (Фед) под притиском биле дионице у технолошком и другим секторима којима ће највише штетити повећање каматних стопа.

Dow Јones остао је готово непромијењен, на 32.945 бодова, док је S&P 500 склизнуо 0,74 одсто, на 4.173 поена, а Nasdaq индекс 2,04 одсто, на 12.581 бод, преноси Хина.

Тренд клизања S&P 500 индекса ушао је у трећу седмицу, што је посљедица несигурности улагача због рата у Украјини, али и неизвјесности по питању заоштравања монетарне политике у Сједињеним Америчким Државама (САД).

Данас почиње дводневна сједница челника Феда, а њихове одлуке биће објављене сјутра.

Готово је сигурно да ће, први пут након три године, Фед повећати кључне камате, с обзиром на то да се већ мјесецима инфлација у САД-у креће на највишим нивоима у 40 година, близу осам одсто.

Већина аналитичара очекује да ће Фед повећати камате 0,25 постотних бодова. Међутим, због високе инфлације, која би због недавног снажног раста раста цијена енергената и сировина у наредном периоду могла додатно ојачати, могуће је и агресивније повећање камата.

Пад С&П 500 индекса највише је посљедица притиска на дионице у технолошком сектору. Више камате негативно утичу на технолошке и друге дионице темељене на расту јер њихове валуације више зависе од будућег тока готовине.

„Свједоци смо ротације из сектора темељених на расту у оне који се темеље на вриједности, а пуно тога повезано је с кретањем каматних стопа. Тржиште дионица је пред изазовима, а данашње трговање је примјер тога", казао је портфељ менаџер у фирми Kingsview Investment Management Paul Nolte.

Оштро су, у просјеку 2,9 одсто, пале и цијене дионица у енергетском сектору, што је посљедица пада цијена нафте испод 110 долара по барелу.

Још прије седмицу цијена барела достигла је због рата у Украјини 139 долара, највиши ниво од 2008. године.

А на европским берзама цијене дионица су у понедјељак порасле. Лондонски FTSE индекс ојачао је 0,53 одсто, на 7.193 бода, док је франкфуртски DAX порастао 2,21 одсто, на 13.929 поена, а париски CAC 1,75 одсто, на 6.369 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:08