/ FOTO ILUSTRACIJA YOUTUBE AL JAZEERA BALKANS
25/02/2022 u 10:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индекси порасли након нових санкција Русији

ЕУ је наметнула оштре санкције Русији, како највећим тамошњим банкама, тако и енергетском сектору, који је изразито важан за функционирање руске државе

Цијене акција на Wall Streetu у четвртак су снажно порасле, захваљујући заокрету на тржишту након што је предсједник Сједињених Америчких Држава, Џо Бајден објавио нове, строже санкције против Русије због инвазије на Украјину.

Dow Јones је ојачао 0,28 одсто на 33.223 бода, док је S&P 500 порастао 1,5 одсто на 4.288 бодова, а Nasdaq индекс 3,34 одсто на 13.473 бода.

На самом почетку трговања ти су индекси били дубоко у негативном подручју, при чему је Nasdaq био у минусу више од три одсто, јер су све свјетске берзе биле под снажним притиском због напада Русије на Украјину. Међутим, нагли заокрет услиједио је након што је Биден објавио оштре санкције Русији које ће путем контроле извоза бити усмјерене на руски финансијски систем и технолошки сектор.

Америчка влада наметнула је санкције руским компанијама у државном власништву, те највећим руским банкама Сбербанк и ВТБ, па је сада 80 одсто имовине руских банака подложно санкцијама.Америчке институције морају затворити своје рачуне у Сбербанки, која је у већинском државном власништву и највећи кредитор руске економије, у року од 30 дана.

ЕУ је наметнула оштре санкције Русији, како највећим тамошњим банкама, тако и енергетском сектору, који је изразито важан за функционирање руске државе. У четвртак је, недуго након почетка руског напада на Украјину, цијена барела нафте на лондонском тржишту, први пута након више од седам година, скочила изнад психолошки важног нивоа од 100 долара.

Бијела кућа упозорила је да би сукоб могао водити расту цијена нафте у САД-у, али да се с партнерима ради на томе да заједнички ослободе додатне количине резерви. Тако су у четвртак берзански индекси на Wall Streetu снажно порасли, након четири дана оштрог пада, али аналитичари очекују да ће и идућих дана на тржиштима владати несигурност.

Улагаче забрињава могући даљњи раст инфлације због раста цијена енергената, па остаје да се види хоће ли то навести америчку централну банку на агресивније повећање каматних стопа него што се очекује. На европским берзама цијене дионица су у четвртак оштро пале. Лондонски FTSE индекс потонуо је 3,88 одсто на 7.207 бодова, док је франкфуртски DAX пао 3,96 одсто на 14.052 бода, а париски CAC 3,83 одсто на 6.521 бод.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:42