/ FOTO YOUTUBE SKRINšOT
13/11/2022 u 13:20 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Indeksi snažno porasli

Podaci o padu inflacije podržali su nadu da se ciklus povećanja kamata bliži kraju

Cijene dionica na svjetskim tržištima ove sedmice su porasle, najviše na Wall Streetu, jer je slabljenje inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) podržalo nade ulagača da će centralna banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 4,15 odsto na 33.747 bodova, dok je S&P 500 skočio 5,9 odsto na 3.992 poena, a Nasdaq indeks 8,1 odsto na 11.323 boda. Snažan skok indeksa najviše se zahvaljuje podatku da je u oktobru inflacija u SAD-u pala sa septembarskih 8,2 odsto na 7,7 odsto, najnižu vrijednost od januara i niže od očekivanja, prenosi Hina.

To je podstaklo nadu da povećanje kamata daje rezultate i da će u narednom periodu američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), usporiti tempo podizanja ključnih kamata.

„Ovo je vrlo značajan podatak. Posljednjih mjeseci se nagađalo da je inflacija dostigla vrhunac i tržište je bilo frustrirano, jer podaci to nijesu pokazivali. Prvi put, to se sada vidi u podacima”, kazao je strateg u firmi Baker Avenue Asset Management, King Lip.

Nakon što je početkom novembra Fed već četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 procentnih poena, analitičari očekuju usporavanje tempa. Prije objave izvještaja o inflaciji, procjenjivalo se da postoji 52 odsto izgleda da će Fed u decembru povećati kamate za blažih 0,5 procentnih poena, a sada su ti izgledi premašili 80 odsto.

Zbog toga su prinosi na američki obveznice znatno pali, a pao je i kurs dolara prema najvažnijim valutama. Sve to podržalo je tržište dionica.

„Podaci o padu inflacije podržali su nadu da se ciklus povećanja kamata bliži kraju. Zbog toga su snažno porasle cijene dionica u onim sektorima koji su vrlo osjetljivi na kretanje kamata”, kazao je analitičar u firmi Exencial Wealth, Tim Courtney.

Tako je među najvećim dobitnicima bio tehnološki sektor, a predvodile su dionice Tesle, Apple-a, Microsofta, Mete i Amazona. Zahvaljujući snažnom rastu ove sedmice, najvažniji indeksi ublažili su gubitke u ovoj godini. S&P 500 u minusu je u odnosu na početak godine oko 16 odsto, što bi, ako na ovim vrijednostima ostane do kraja godine, bio njegov najveći godišnji pad od 2008. godine.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je neznatno na 7.318 bodova, ali je frankfurtski DAX skočio 5,7 odsto na 14.224 poena, a pariski CAC 2,8 odsto na 6.594 boda. Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks porastao je 3,9 odsto na 28.263 boda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:13