Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
19/03/2023 u 13:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Indeksi tonu zbog bankarske krize

Američka centralna banka brzo je pokrenula program za održavanje likvidnosti, ali narednih dana pod pritiskom se našlo još nekoliko banaka

Indeksi na najvažnijim svjetskim tržištima ove sedmice su bili izuzetno volatilni, jer se ulagači plaše nove bankarske krize nakon propasti dvije američke banke i problema u nekoliko drugih, uključujući Credit Suisse.

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,2 odsto na 31.861 bod, dok je S&P 500 porastao 1,4 odsto na 3.916 bodova, a Nasdaq indeks 4,4 odsto na 11.630 bodova, prenosi SEEbiz, javlja Mina biznis.

Sedmica je počela oštrim padom tih indeksa zbog propasti dvije američke banke - Silicon Valley (SVB) i Signature, što je izazvalo strahovanja od izbijanja nove bankarske krize, slične onoj iz 2008. godine, koja je gurnula svjetsku ekonomiju u recesiju.

Američka centralna banka brzo je pokrenula program za održavanje likvidnosti, ali narednih dana pod pritiskom se našlo još nekoliko banaka, među kojima i First Republic.

U problemima se našla i druga po veličini švajcarska banka Credit Suisse. Polovinom sedmice tržišta dionica donekle su se oporavila jer je grupa velikih banaka, uključujući JP Morgan Chase i Morgan Stanley, odlučila da položi u First Republic 30 milijardi dolari.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:12