/ - UNSPALSH, ILUSTRACIJA
30/04/2022 u 20:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индија: Најављен екстремно топлотни талас

Индија и сусједни Пакистан нашли су се ове године на удару незабиљежених топлотних таласа који су, у неким градовима изазвали топљења асфалта

Овога априла, у неким дијеловима Индије забиљежене су највише просјечне температуре у историји, али се очекује да ће екстремно топло вријеме престати до маја, саопштиле су данас индијске власти, јављају агенције преносе медији.

Индија и сусједни Пакистан нашли су се ове године на удару незабиљежених топлотних таласа који су, у неким градовима изазвали топљења асфалта, затварања школа и бројна здравствена и пожарна упозорења, преноси Ројтерс.

У сјеверозападним и централним дијеловима Индије у априлу су забиљежене просјечне максималне температуре од 35,9 до 37,78 Целзијуса, изјавио је током брифинга за новинаре генерални директор Метеоролошке службе Индије истакавши да су то највише температуре у посљедње 122 године од када се води метео-евиденција.

Научници су сагласни да је више од милијарду људи изложено опасности од утицаја топлоте у Индији уз упозорење да да је рани почетак жарког љета у корелацији са климатским промјенама.

Пакистанска федерална министарка за климатске промјене Шери Рехмана је потврдила данас да је Пакистан први пут послије више деценија прешао из зиме у љето без пројлећне сезоне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 01:05