Ilustracija / - SCREENSHOT
14/04/2023 u 23:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inflacija divlja u Argentini – očekuje se da dostigne 110 odsto

Očekuje se da će Argentina do kraja dana objaviti podatke o martovskoj inflaciji, dok analitičari koje je anketirao Rojters predviđaju osmomjesečni mesečni rast od 7,1 odsto

Inflacija u Argentini mogla bi da u 2023. dostine godišnji nivo od 110 odsto, pokazuju ankete centralne banke, dok analitičari predviđaju osmomjesečni rast rast od 7,1 odsto, javlja danas Rojters.

Argentinci, bolno naviknuti na decenijama rastuće cijene, kažu da je trenutna stopa inflacije od 102,5 odsto, ali da i dalje raste i da je gotovo nemoguće izdržati.

- U mom slučaju, nemam nikakav kapacitet za uštedu - rekla je Klaudija Ernandez, zaposlena u izdavačkoj kompaniji.

- Pokušavam da mislim da će nam jednog dana biti bolje. Ali inflacija sa kojom danas živimo u Argentini je užasna. Osjećam se kao nikada ranije - citira Rojters njenu izjavu.

Očekuje se da će Argentina do kraja dana objaviti podatke o martovskoj inflaciji, dok analitičari koje je anketirao Rojters predviđaju osmomjesečni mesečni rast od 7,1 odsto.

Anketa centralne banke predviđa da će godišnja inflacija ove godine dostići 110 odsto.

To je ugrozilo plate i kupovnu moć, a povećalo siromaštvo na skoro 40 odsto i narušilo popularnost vladajuće peronističke koalicije, koja će se vjerovatno suočiti sa porazom na opštim izborima zakazanim za oktobar, ocjenjuje britanska agencija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. decembar 2023 21:49