Ilustracija / - SCREENSHOT
11/05/2024 u 08:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Inflacija divlja u Argentini, uvode novu novčanicu

Argentinska Vlada je, zbog dramatičnog skoka inflacije u zemlji posljednjih mjeseci, povećala veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa pet hiljada na deset hiljada pezosa, koja vrijedi oko deset dolara.

Godišnja stopa inflacije u Argentini je u martu dostigla 287 odsto, što je među najvišim u svijetu, javlja AP.

Agencija navodi da će saopštenje centralne banke olakšati teret mnogim Argentincima koji moraju da nose ogromne torbe, pa i kofere, pune gotovine, kako bi obavili uobičajene transakcije, prenose agencije.

Novčanica od deset hiljada pezosa vrijedi 11 dolara prema zvaničnom kursu i devet dolara po kursu na crnom tržištu i očekuje se da će biti puštena u promet sljedećeg mjeseca.

Najpopularnija novčanica i dalje je ona od hiljadu pezosa, koja je prvi put štampana 2017. godine i vrijedila je oko 58 dolara na crnom tržištu, a sada je svega oko jednog dolara.

Desničarski predsjednik Argentine, Javier Milei, koji je preuzeo dužnost prošlog decembra, pobijedio je na osnovu obećanja da će ukrotiti inflaciju i stabilizovati lokalnu valutu, tako što će preokrenuti politiku prethodnih ljevičarskih vlada koje su štampale novac za finansiranje javne potrošnje.

U međuvremenu, njegove oštre mjera štednje podigle su cijene na nivoe u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, što je drastično produbilo ekonomske probleme običnih Argentinaca.

Zbog toga su organizovani masovni štrajkovi širom zemlje.

Argentina: Nakon devalvacije valute, inflacija 124,4 odsto

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 18:09