Ilustracija / - SCREENSHOT
14/10/2022 u 07:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inflacija u Americi porasla iznad očekivanja

Na godišnjem nivou inflacija u SAD-u iznosila je prošlog mjeseca 8,2 odsto, što je pad od vrhunca od oko devet odsto u junu, ali se još kreće blizu najviših nivoa iz ranih `80-ih, prenosi SEEbiz

Potrošačke cijene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasle su u septembru 0,4 odsto na mjesečnom nivou, više nego što se očekivalo, pokazuju podaci Ureda za statistiku rada (BLS).

Na godišnjem nivou inflacija u SAD-u iznosila je prošlog mjeseca 8,2 odsto, što je pad od vrhunca od oko devet odsto u junu, ali se još kreće blizu najviših nivoa iz ranih `80-ih, prenosi SEEbiz.

Temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene hrane i energije, ubrzala je rast u septembru 0,6 odsto u odnosu na avgust, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla 6,6 odsto, što je njen najviši međugodišnji nivo od avgusta 1982.

Zvanični podaci o inflaciji odmah su uzdrmali finansijska tržišta, s padom terminskih dionica i porastom prinosa na riznice SAD-a kako trgovci cijene unaprijed u iščekivanju onoga što će vjerovatno biti još jedno agresivno povećanje stopa od američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) na narednoj sjednici.

Opet je veliki skok cijena hrane pogurao inflaciju. Indeks hrane na mjesečnom nivou porastao je 0,8 odsto, jednako kao u avgustu, te 11,2 odsto u odnosu na godinu ranije.

Rast cijena hrane pomogao je nadoknaditi pad cijena energije od 2,1 odsto, što uključuje i pad cijena benzina od 4,9 odsto.

Pažljivo posmatrani troškovi stanovanja, koji čine oko jednu trećinu potrošačke inflacije, porasli su 0,7 odsto u odnosu na avgust i 6,6 odsto na godišnjem nivou.

Velik rast cijena zabilježile su i usluge prevoza, s rastom od 1,9 odsto na mjesečnom i 14,6 odsto na godišnjem nivou. Cijene zdravstva u septembru su porasle jedan odsto.

Rastuće cijene još su jedna loša vijest za radnike, čije su prosječne plate po satu pale 0,1 odsto prilagođeno inflaciji na mjesečnom nivou, dok su pale tri odsto na godišnjem nivou, navodi BLS u posebnom saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 22:26