inflacija ilustracija / - NET
02/04/2022 u 08:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инфлација у еурозони на новом рекорду од 7,5 одсто у марту

Раст потрошачких цијена у еурозони знатно је убрзан у марту у односу на фебруар када је износио 5,9 одсто, пошто су рат у Украјини и санкције Русији подстакли снажан скок цијена горива и природног гаса

Инфлација у еурозони достигла је у марту нови рекордни ниво од 7,5 одсто међугодишње, покзали су прелиминарни подаци Еуростата.

Раст потрошачких цијена у еурозони знатно је убрзан у марту у односу на фебруар када је износио 5,9 одсто, пошто су рат у Украјини и санкције Русији подстакли снажан скок цијена горива и природног гаса, преноси Капитал.ба.

Мартовски ниво инфлације у еурозони далеко је изнад прогнозе аналитичара који су у просјеку предвиђали 6,6 одсто, а при томе очекују да ће врхунац достићи тек у наредним мјесецима.

Базна инфлација у еурозони, из које су искључене волатилне цијене енергије и хране, такође је убрзала раст на 3,2 одсто у марту са фебруарских 2,9 одсто.

Још ужи индекс раста потрошачких цијена, из којег су изузети алкохол и дувански производи, повећан је са претходног ниова од 1,7 одсто на три одсто у марту.

Према флеш процјени Еуростата, највећи утицај на скок инфлације имале су цијене енергије, које су марту порасле 44,7 одсто на годишњем нивоу у односу на 32 одсто у фебруару.

Слиједе цијене хране, алкохола и дувана с међугодишњим растом од пет одсто, затим неенергетска индустријска добра с растом од 3,4 одсто и услуге које које су поскупиле 2,7 одсто на годишњем нивоу.

Према прелиминарним подацима, највише годишње стопе инфлације су у марту забиљежиле Литванија, чак 15,6 одсто, и Естонија 14,8 одсто, а најниже су регистроване на Малти и у Француској, 4,6 одсто, односно 5,1 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 18:02