05/04/2023 u 07:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Inflatorna očekivanja u eurozoni se smanjuju

Očekivanja pokazuju osjetno usporavanje inflacije - međugodišnja stopa rasta cijena na malo u martu iznosila je 6,9 odsto, što je i dalje daleko iznad planirane vrijednosti od dva odsto

Potrošači u eurozoni u februaru su očekivali dalje usporavanje inflacije, na 4,9 odsto u narednih 12 mjeseci.

Mjesec ranije, očekivali su takođe 4,9 odsto, objavila je u utorak Evropska centralna banka (ECB), prenosi Mina biznis.

Prema redovnoj anketi banke, potrošači očekuju da će se inflacija ohladiti na 2,4 odsto godišnje u naredne tri godine. U januaru su još prognozirali stopu od 2,5 odsto za 2026. godinu.

Očekivanja pokazuju osjetno usporavanje inflacije - međugodišnja stopa rasta cijena na malo u martu iznosila je 6,9 odsto, što je i dalje daleko iznad planirane vrijednosti od dva odsto, prenosi SEEbiz.

ECB je podigao ključnu kamatnu stopu sedam puta od sredine prošle godine, u nastojanju da ohladi cijene. Kamatna stopa trenutno iznosi 3,5 odsto, a iz banke se za sada ne može naslutiti nova korekcija.

Banka svakog mjeseca objavljuje anketu o inflacionim očekivanjima. Istraživanja igraju važnu ulogu u kreiranju monetarne politike u eurozoni.

Upitnike za istraživanje dobilo je oko 14 hiljada građana Njemačke, Francuske, Italije, Španije, Nizozemske i Belgije, koje generišu oko 85 odsto ekonomije u eurozoni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 12:42