/ youtube ilustracija
28/11/2021 u 21:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ирак евакуисао скоро 2.000 миграната

Они су били "заглављених" између Бјелорусије и Пољске

Ирак је евакуисао укупно 1.876 избјеглица који су чекали на граници између Бјелорусије и Пољске како би ушли у Европу, наводи се у саопштењу компаније ”Iraqi Airwaysa”, преноси Аваз.

Евакуација ће се наставити до 29. новембра. У петак је Министарство саобраћаја Ирака објавило да је евакуисало 608 избјеглица. Генерални директор Транспортне компаније Ирака при Министарству Абас Омран казао је да је евакуација протекла без проблема.

- Два чартер лета успјешно су обавила евакуацију са Аеродрома 'Минск' на аеродроме у Ербилу и Багдаду, након што су добили службена одобрења од ирачких и бјелоруских власти - рекао је Омран.

У саопштењу се наводи да је избјеглице евакуисао "Iraqi Airways". Ирак је такође 18. новембра објавио евакуацију 430 својих држављана. Од августа, Литванија, Латвија и Пољска, државе Европске уније које граниче са Бјелорусијом, регистровале су драматично повећање броја нерегуларних прелаза границе.

До сада ове године, више од 8.000 људи покушало је ући у европски блок преко границе Бјелорусије и ЕУ-а, што је знатно више у односу на само 150 лани.

Из Европске уније тврде да Бјелорусија долази до потенцијалних путника преко наизглед званичних канала, укључујући дипломатске мисије и туристичке агенције, и позива их нудећи им визе. Затим их наводно воде до границе ЕУ-а. Од прошле седмице најмање 2.000 особа, међу којима су жене и дјеца, налазило се у бјелоруско-пољском граничном подручју у тешким условима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. avgust 2022 14:37