Ирак на граници са Сиријом гради бетонски зид против џихадиста / - фото: Пиксабеј
27/03/2022 u 18:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ирак на граници са Сиријом гради бетонски зид против џихадиста

Ирак је крајем 2017. године прогласио побједу против Исламске државе која је држала велике дјелове територије те земље од 2014. Међутим џихадисти настављају спорадичне нападе, посебно у сеоским и планинским предјелима Ирака

Ирачке власти граде бетонски зид на једном дијелу границе са Сиријом како би спријечиле улазак џихадиста Исламске државе, саопштила је данас опозициона Сиријска опсерваторија за људска права позивајући се на изворе блиске ирачкој војсци.

Први сегмент зида од десетак километара и висине 3,5 мета подигнут је у Ниниви, у области Синџар, на сјеверозападу Ирака, навео је Франс пресу неименовани високи официр ирачке војске, јављају агеције, преносе медији.

Ирак који са Сиријом има 600 километара границе, намјерава да "заустави инфилтрацију припадника Исламске државе" на своју територију, додао је исти извор.

За сада се не зна колико ће бити укупна дужина зида.

Припадници Исламске државе су у јануару у Хасакеу, области у рукама Курда, напали тамошњи затвор да би ослободили заточене џихадисте.

Сиријске демократске снаге у којима доминирају Курди, повратиле су контролу над затвором послије шест дана борби, током којих је погинуло неколико стотина људи.

Те снаге су навеле да су успјеле да ухвате одбјегле затворенике, али Опсерваторија тврди да су неки успјели да побјегну, а неки су отишли у сусједну Турску.

Ирак је крајем 2017. године прогласио побједу против Исламске државе која је држала велике дјелове територије те земље од 2014. Међутим џихадисти настављају спорадичне нападе, посебно у сеоским и планинским предјелима Ирака.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:53