Incident u Švedskoj  / - FOTO: TVITER
01/08/2023 u 10:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Irak pozvao OIC da razgovara sa EU o skrnavljanju Kurana

Danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen rekao je da vlada traži "pravno sredstvo" za zabranu takvih "zapaljivih radnji" bez ugrožavanja slobode izražavanja

Ministar inostranih poslova Iraka Fuad Husein pozvao je Organizaciju islamske saradnje (OIC) da formira komitet za razgovore sa Evropskom unijom u vezi sa onim njenim članicama koje dozvoljavaju skrnavljenje Kurana.

Husein je pozvao i Ujedinjene nacije da preduzmu mjere za predupređivanje takvih incidenata, prenosi RSE.

On je to zatražio na onlajn sastanku ministara spoljnih poslova OCI koji je sazvan da bi se razmotrili incidenti u Švedskoj i Danskoj.

U tim državama su primjerci Kurana spaljivani ili na drugi način skrnavljeni, na protesnim skupovima koje su dozvoljeni.

Organizacija, čije je sjedište u Džedi, nije donijela nikakvu odluku niti izdala saopštenje nakon sastanka. Prethodno je odlučila da suspenduje učešće specijalnog izaslanika Švedske u znak protesta zbog spaljivanja islamske svete knjige.

U Švedskoj i Danskoj ne postoje zakoni protiv blasfemije, i sloboda izražavanja se visoko cijeni.

Međutim, poslednja spaljivanja Kurana su izazvala demonstracije i diplomatske mjere odmazde u mislimanskim zemljama, pa su zvaničnici u skandinavskim državama počele da razmatraju eventualna sprječavanja javnih skrnavljenja svetih knjiga i drugih vjerskih simbola.

Danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen rekao je da vlada traži "pravno sredstvo" za zabranu takvih "zapaljivih radnji" bez ugrožavanja slobode izražavanja.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je da je proteklih dana razgovarao sa kolegama u zemljama OIC-a kako bi objasnio kako funkcioniše sloboda izražavanja u Švedskoj i da policija donosi nezavisne odluke o zahtjevima za proteste.

On je dodao da je "vlada veoma jasna u distanci od islamofobičnih akata koje su pojedinci izveli na demonstracijama u Švedskoj".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:22