Lideri zemalja BRICS-a / - CNN
27/06/2022 u 22:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Iran i Argentina podnijele hitan zahtjev za prijem u članstvo u BRICS-u

Pozivajući se na nezvanične izvore mediji navode da bi uskoro zahtjev za članstvo u BRICS-u mogla podnijeti i članica NATO Turska.

Iran i Argentina večeras kasno po evropskom vremenu podnijele su hitan zahtjev za prijem u članstvo u BRICS-u, javljaju svjetske agencije. 

Pozivajući se na nezvanične izvore navode da bi uskoro zahtjev za članstvo u BRICS-u mogla podnijeti i članica NATO Turska.   

Briks (engl. BRICS) je engleska skraćenica i ekonomski pojam koji se odnosi na rastući razvoj privrednog potencijala Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike.

Implicitno, tiče se ekonomskog savezništva ovih komplementarnih privreda. Pojam je uveo Džim O’Nijl iz korporacije za globalna finansijska istraživanja Goldman Saks, a vrlo brzo je prihvaćen u javnosti, naročito u medijima, do te mjere da ga većina izvora vijesti iz globalnih finansija koriste bez mnogo objašnjenja.

Grupu su prvobitno činile Brazil, Rusija, Indija i Kina. Južnoafrička Republika je član ove grupe od 13. aprila 2011.

Na Samitu u Brazilu 2014. donijeto je nekoliko važnih odluka, među kojima i odluka o osnivanju nove Razvojne banke i zajedničkog monetarnog fonda koji će biti pandan MMF-u. Kako je na Samitu izjavio ruski predsednik Vladimir Putin, ovi projekti obezbijediće nezavisnost zemalja BRIKS-a od finansijske politike zapadnih država. Početni kapital razvojne banke je 50 milijardi dolara.

Analitičari smatraju da BRICS nije ostvario mogući uticaj na ekonomiju zemalja članica i svijeta jer nije bilo adekvatnog interesovanja, ali da postoji realna mogućnost da zbog novonastalih okolnosti u svijetu uskoro postane veoma uticajan savez zemalja komplementarnih privreda.

        

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
10. avgust 2022 04:04