Protesti u Iranu / TWITTER/KMOOREGILBERT - TWITTER/KMOOREGILBERT
14/12/2022 u 19:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iran isključen iz tijela Ujedinjenih nacija za prava žena

Iran se od sredine septembra suočava sa protestima nakon lišavanja slobode 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhapsila policija za moral zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja

Iran je isključen iz Komisije za status žena Ujedinjenih nacija (UN) zbog politike ove zemlje o pravima žena i djevojčica, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ekonomsko i socijalno vijeće UN-a (ECOSOC) usvojilo je rezoluciju koju su izradile Sjedinjene Američke Države (SAD), a koja se odnosi na to da se Iran "odmah ukloni" iz Komisije za status žena do kraja njenog mandata od 2022. do 2026. godine.

Dvadeset devet država članica glasalo je za rezoluciju. Protiv je glasalo osam, uključujući Rusiju i Kinu. Šesnaest je bilo uzdržano. Komisija UN-a za status žena posvećena je promociji rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena.

Američka ambasadorka pri UN-u Linda Tomas-Grinfild rekla je da je rezolucija odgovor na apele iranskih žena i civilnog društva.

Iranski ambasador u UN-u Amir Said Iravani nazvao je taj potez SAD nezakonitim i optužio SAD da "pokušavaju iskoristiti UN za unapređenje svoje političke agende".

Iran se od sredine septembra suočava sa protestima nakon lišavanja slobode 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhapsila policija za moral zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Iranske vlasti su ove sedmice pogubile dvojicu muškaraca zbog umiješanosti u višemjesečne proteste. Još devetoro ljudi osuđeno je na smrtnu kaznu.

Prema podacima organizacija za ljudska prava, privedene su hiljade ljudi, a smrtno je stradalo više od 200.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:51