иран, Иран / - EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI
02/03/2023 u 23:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iran pogubio više od 90 ljudi ove godine

Dvije nevladine organizacije kritikuju i “sve veći broj smrtnih kazni izrečenih progonjenim manjinama”

Iranske vlasti su pogubile najmanje 94 osobe od početka 2023, saopštili su Amnesty International i iranska nevladina organizacija Centre Abdorrahman Boroumand koji upozoravaju na “znatan porast” u poređenju s istim periodom prošle godine.

-Vlasti su pogubile najmanje 94 osobe samo od januara do februara- pokazuju informacije koje su prikupile te dvije organizacije za ljudska prava koje u saoštenju govore o “strašnim navodima o rodnom nasilju i o drugim vrstama zlostavljanja” radi iznude priznanja- prenose agencije.

Ujedno upozoravaju na “znatan porast” broja smaknuća u odnosu na isti period 2022.

Dvije nevladine organizacije kritikuju i “sve veći broj smrtnih kazni izrečenih progonjenim manjinama”.

-Od početka godine, iranske vlasti su pogubile najmanje jednog pripadnika arapske manjine Ahwazi, 14 Kurda i 13 Baluča nakon nepoštenog suđenja i osudili najmanje desetak drugih na smrtnu kaznu, što je strašna eskalacija u izvršavanju smrtne kazne kao sredstva progona etničkih manjina- ističe se u saopštenju.

Neke od ovih osoba osuđene su zbog aktuelnih protesta u Iranu koje je podstakla smrt mlade Iranke Mahse Amini u septembru 2022. pošto je uhapsila policija za moral zbog nepoštovanja pravila oblačenja.

-Svijet mora sada reagovati i pritisnuti iranske vlasti kako bi službeno proglasile moratorijum na pogubljenja, poništile nepravedne osude na smrt i sve optužbe u vezi sa učešćem u mirnim protestima- istakla je Diana Eltahawy, zamjenica šefa Amnestyja za sjevernu Afriku i za Bliski istok.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:34