Један од два заплијењена грчка танкера / - фото: Скриншот/Твитер
28/05/2022 u 10:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Иран заплијенио два грчка нафтна танкера као одговор на акције САД

Грчки министар спољних послова протестовао је иранском амбасадору у Атини због "насилног преузимања два брода под грчком заставом" у Персијском заливу

Припадници Иранске републиканске гарде слетјели су из хеликоптера и заплијенили два грчка танкера за нафту у Персијском заливу, као одговор на сарадњу Грчке са Сједињеним Државама у заплијени иранског танкера у Средоземном мору.

Како су преговори о оживљавању нуклеарног споразума из 2015. застали, Иран и његови противници показују да не желе да користе силу да заштите своје интересе. Иранци заплијенили танкере Прудент Вариор и Делта Посејдон.

Иранско министарство одбране пријавило је у сриједу „несрећу“ у свом веома безбједном комплексу Парчин, у којој је један инжењер погинуо, а други рањен. „Њујорк тајмс“ је у петак извјестио да се ради о нападу помоћу дронова самоубица квадрокоптера, преноси Кликс.ба.

Напад је одговарао обрасцу израелских операција против иранске војне и нуклеарне инфраструктуре. У извјештају се наводи да је напад дроном био усмјерен на објекат у којем Иран развија сопствену технологију дронова.

Заплена грчких танкера била је прва таква операција у неколико мјесеци у Заливу. Грчки министар спољних послова протестовао је иранском амбасадору у Атини због "насилног преузимања два брода под грчком заставом" у Персијском заливу.

Грци су ово назвали чистим чином пиратерије и позвали на хитно ослобађање бродова и њихове посаде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:55