Један од два заплијењена грчка танкера / - фото: Скриншот/Твитер
28/05/2022 u 10:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Иран заплијенио два грчка нафтна танкера као одговор на акције САД

Грчки министар спољних послова протестовао је иранском амбасадору у Атини због "насилног преузимања два брода под грчком заставом" у Персијском заливу

Припадници Иранске републиканске гарде слетјели су из хеликоптера и заплијенили два грчка танкера за нафту у Персијском заливу, као одговор на сарадњу Грчке са Сједињеним Државама у заплијени иранског танкера у Средоземном мору.

Како су преговори о оживљавању нуклеарног споразума из 2015. застали, Иран и његови противници показују да не желе да користе силу да заштите своје интересе. Иранци заплијенили танкере Прудент Вариор и Делта Посејдон.

Иранско министарство одбране пријавило је у сриједу „несрећу“ у свом веома безбједном комплексу Парчин, у којој је један инжењер погинуо, а други рањен. „Њујорк тајмс“ је у петак извјестио да се ради о нападу помоћу дронова самоубица квадрокоптера, преноси Кликс.ба.

Напад је одговарао обрасцу израелских операција против иранске војне и нуклеарне инфраструктуре. У извјештају се наводи да је напад дроном био усмјерен на објекат у којем Иран развија сопствену технологију дронова.

Заплена грчких танкера била је прва таква операција у неколико мјесеци у Заливу. Грчки министар спољних послова протестовао је иранском амбасадору у Атини због "насилног преузимања два брода под грчком заставом" у Персијском заливу.

Грци су ово назвали чистим чином пиратерије и позвали на хитно ослобађање бродова и њихове посаде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
06. avgust 2022 15:46