Ilustracija / UNSPLASH:JAROSłAW KWOCZAłA SUMEKLER
01/08/2023 u 19:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iran zbog nezapamćenih vrućina proglasio dvodnevni državni praznik

Meteorološka služba je upozorila da postoji opasnost od zagađenja vazduha i pješčanih oluja na jugu zemlje, gdje se predviđa da će se ove sedmice temperature popeti i iznad 51 stepen Celzijusa

Iranska vlada proglasila je srijedu i četvrtak državnim praznicima zbog toplotnog talasa "bez presedana", s obzirom na to da su temperature u većem dijelu zemlje dosegnule i više od 40 stepena Celzijusa, saopštila je novinska agencija ISNA, prenosi RSE.

Poslovnice banaka, pravosudni organi biće zatvoreni, a ispiti i fudbalske utakmice otkazani. Bolnice su u stanju pripravnosti, saopštila je agencija, a starijima i osobama sa zdravstvenim problemima preporučeno je da ostanu u zatvorenom prostoru.

Meteorološka služba je upozorila da postoji opasnost od zagađenja vazduha i pješčanih oluja na jugu zemlje, gdje se predviđa da će se ove sedmice temperature popeti i iznad 51 stepen Celzijusa.

Mnoge gradove na jugu Irana već su zahvatile izuzetne vrućine. Državni mediji izvještavaju da su temperature ove sedmice premašile 51 stepen Celzijus u gradu Ahvazu na jugu zemlje, prenosi Rojters.

U kurdskome gradu Divandarehu stanovnici su u ponedjeljak izašli na ulice da bi izrazili nezadovoljstvo jer su im zatvorili dotok pitke vode iz slavina, objavila je organizacija za ljudska prava Hengaw sa sjedištem u Norveškoj.

Velik dio Irana, zemlje s gotovo 90 miliona stanovnika, čini pustinja. Naučnici već godinama upozoravaju na sve češće suše u regiji, posebno teško pogođenoj posljedicama klimatske krize.

Toplotni talasi zahvatili su velike dijelove svijeta posljednjih sedmica. Naučnici su ih povezali s klimatskim promjenama uzrokovanim ljudskim djelovanjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:02