Glumica je dala podršku protestima u Iranu / JESSICA CHASTAIN/TWITTER - JESSICA CHASTAIN/TWITTER
20/11/2022 u 23:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iranska glumica uhapšena jer je na video snimku skinula veo

Glumica je ranije rekla da je dobila poziv suda, a na video snimku na Instagramu je postavila video u kojem skida veo

Iranska policija uhapsila je glumicu Hengameh Gazijani jer je u javnosti na jednom video snimku skinula muslimaski veo u znak podrške protestnom pokretu pokrenutom u septembru posle smrti mlade Iranke u pritvoru, javili su lokalni mediji, prenosi N1.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gdje je smještena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog „nošenja neprikladne odjeće“ i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih vjerskih vlasti. Prema podacima nevladinih organizacija nekoliko stotina ljudi ubijeno je u gušenju tih protesta, dok oko 15.000 uhapšeno. Neki uhapšeni su osuđeni na smrt.

Hengameh Gazijani je uhapšena zbog podsticanja i podrške „neredima“ i komunikacije sa opozicionim medijima, javila je državna agencija Irna.

Glumica je ranije rekla da je dobila poziv suda, a na video snimku na Instagramu je postavila video u kojem skida veo.

- Možda će ovo biti moja poslednja poruka. Od sada, šta god da mi se desi, znajte da sam kao i uvijk sa iranskim narodom do poslednjeg daha, napisala je ona u subotu uveče.

Glumica (52) poslednjih nedjelja je oštro kritikovala gušenje protestnog pokreta, optužujući vlasti za ubijanje djece i mladih tokom protesta.

Iransko pravosuđe saopštilo je danas da je pozvalo glumicu, kao i još sedam ličnosti iz svijeta filma, politike i sporta, zbog objavljivanja „provokativnog“ sadržaja u znak podrške protestnom pokretu, prenijela je Irna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:53