Ilustracija / - FOTO: PRINTSCREEN
04/01/2023 u 23:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Irska kaznila Metu 390 miliona eura zbog kršenja pravila privatnosti

Ukupno je Meti izrečeno oko 1,3 milijardi eura kazne, a vodi se još 11 provjera

Irsko regulatorno tijelo za zaštitu privatnosti kaznilo je kompaniju Meta sa 390 miliona eura zbog kršenja pravila privatnosti Fejsbuka i Instagrama, naredivši im da provjere pravnu osnovu usluga oglašavanja na osnovu ličnih podataka u Evropskoj uniji, prenosi N1.

Odluku o načinima na koje obje kompanije društvenih mreža vode uslugu oglašavanja u decembru je donijelo evropsko tijelo za nadzor privatnosti.

Ona se odnosi na promjenu uslova pružanja te usluge na Fejsbuku i Instagramu iz 2018, nakon što su uvedena nova evropska pravila o privatnosti.

Meta se nakon toga pokušala da osloni na takozvanu „ugovornu“ pravnu osnovu za većinu svojih operacija procesuiranja podataka.

Meta se ranije oslanjala na pristanak korisnika za obradu njihovih ličnih podataka radi ciljanog oglašavanja, pa je vjerovala da time prihvataju i ažurirane uslove nakon 2018. te da je takvo oglašavanje zakonito.

Irski povjerenik za privatnost podataka (DPC), vodeći regulator privatnosti za mnoge od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija unutar EU, uputio je Metu da svoje operacije obrade podataka uskladi u roku od tri mjeseca.

Ukupno je Meti izrečeno oko 1,3 milijardi eura kazne, a vodi se još 11 provjera, prenosi agencija Rojters.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:15