/ - UNSPLASH, илустрација
08/06/2022 u 14:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ирска: Почела пробна четвородневна радна недјеља

Иницијативи се прикључило најмање 17 ирских организација различитих величина из разних сектора

Хиљаде радника у Ирској радиће четири дана недјељно без умањења плате, у оквиру међународног пробног система рада, јављају агенције пренсое емдији.

Ирска се придружила Великој Британији, САД, Канади, Аустралији и Новом Зеланду и једина је чланица ЕУ у којој ће се током шест мјесеци спроводити пилот пројекат како би се истражио утицај краће радне седмице.

Радници који ће учествовати у тој иницијативи примаће 100 одсто плате за 80 одсто својих претходних радних сати, али уз обавезу да одрже 100 одсто продуктивности.

Програм спроводи оргнизација "Четири дана недјељно глобално", у сарадњи са другим групама из цивилног сектора и истраживачима са Универзитета Оксфорд, Кембриџ и Бостонског колеџа.

Организатори пројекта ће пратити ниво продуктивности, утицај на животну средину и родну равноправност у организацијама које учествују, а резултате ће објавити 2023. године.

"Анализираћемо како запослени реагују на додатан слободан дан, у погледу стреса и изгарања на послу, задовољство послом и животом, здравље, спавање, коришћење енергије, путовање и многе друге аспекте живота", изјавила је главна истраживачица програма и професорка социологије на Бостонском колеџу Джулијет Шор.

Она је рекла да се четвородневна радна недјеља сматра политиком троструких бенефита – за запослене, компаније и климу, и да ће све то бити обухваћено овим истраживањем.

Иницијативи се прикључило најмање 17 ирских организација различитих величина из разних сектора.

У пројекту ће учествовати и 70 организација у Великој Британији.

Слични програми су раније реализовани у другим земљама, или појединачним компанијама. На Исланду је такав пројекат спровођен од 2015. до 2019.

-Како излазимо из пандемије, све више и више компанија препознаје да је квалитет живота нова граница за конкуренцију и да је скраћено радно вријемене, рад фокусиран на резултате, средство које им даје конкурентску предност- изјавио је извршни директор групе "Четири дана недјељно глобално" Џо О'Конор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:01