Ilustracija / SHUTTERSTOCK
17/11/2022 u 23:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Irska uvodi red u industriju kockanja

Nova zakonska regulativa predviđa zabranu reklamiranje igara na sreću na televiziji i onlajn od 5.30 do 21.00 sat, kako bi se spriječilo da dopre do djece

Vlada Irske je odobrila predlog zakona kojim želi da uvede red u industriju igara na sreću. Uz niz drugih mjera, glavna tačka je i vrlo dalekosežna zabrana reklamiranja igara na sreću, a za kršenje zakona zaprećene su i zatvorske kazne, prenosi Portal RTCG.

Nova zakonska regulativa predviđa zabranu reklamiranje igara na sreću na televiziji i onlajn od 5.30 do 21.00 sat, kako bi se spriječilo da dopre do djece, a reklame koje se direktno obraćaju maloljetnicima biće u potpunosti zabranjene.

- Zbog tehnološki napredne prirode industrije igara na sreću, koja se i konstantno menja, djeca i mladi su više nego ikada izloženi njenim otvorenim i suptilnim reklamama, izjavio je ministar za djecu i omladinu Roderik O'Gorman na predstavljanju zakona, koji je usvojen ove nedjelje.

Kako je dodao: "Važno je da to bude zakonski regulisano, kako bi se osiguralo da se reklamiranje igara na sreću vrši na način koji će minimizirati štetan uticaj na mlade ljude".

Zakon predviđa niz praktičnih mjera koje prije svega treba da zaštite osjetljive kategorije stanovništva, piše portal euractiv.com.

Tako djeca više neće smjeti da ulaze u lokale u kojima se nude igre na sreću, a zabranjene će biti i posebne akcijske ponude, promocije kockanja, ili nuđenje besplatne hrane ili pića uz igre na sreću.

Sportska društva čiji su članovi maloljetnici neće smjeti da sklapaju sponzorske ugovore sa firmama koje organizuju igre na sreću.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:28