isil / - arhiva
29/03/2024 u 21:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ISIL najavio nove napade širom svijeta

Ekstremistička grupa Islamska država (ISIL) najavila je nove napade na Jevreje i hrišćane širom svijeta tokom svetog mjeseca ramazana.

Takođe je pozvala sljedbenike da napadnu kamp al-Hol u Siriji i oslobode tamošnje zarobljenike te terorističke grupe.

U 40-minutnom audio snimku koju je objavio medij povezan s ekstremističkom skupinom al-Furqan, potparol ISIL-a Abu Hudayfa al-Ansari pozvao je sljedbenike da tokom ramazana izvrše napade na hrišćane i Jevreje širom svijeta, posebno u Evropi, SAD i Izraelu.

U svom govoru je obilježio 10. godišnjicu proglašenja kalifata i, u svjetlu toga, pozvao sljedbenike u Siriji da napadnu kamp al-Hol i oslobode zatvorenike ove ekstremističke grupe. Kamp u Siriji pod kontrolom je kurdskih grupa i u njemu se nalazi nekoliko hiljada ljudi, uključujući rodbinu pripadnika ISIL-a i brojne strance.

Al Ansari je pohvalio i nedavni napad u koncertnoj dvorani u predgrađu Moskve, u kojem su ubijene najmanje 143 osobe, a 360 ih je ranjeno.

Broj poginulih u Moskvi porastao na 143, Kremlj i dalj tvrdi da Ukrajina stoji iza napada

ISIL, protiv kojeg se Moskva bori u Siriji, a grupa je aktivna i na ruskom Kavkazu, izvodi napade u Rusiji od kraja 2010. U januaru je takođe preuzeo odgovornost za samoubilački bombaški napad na jugu Irana, u kojoj su dvije osobe ubijene više od 80 osoba.

Dok je ISIL i dalje poražen u svojim glavnim uporištima na Bliskom istoku, značajno je napredovao u Africi i dijelovima južne Azije, osvojivši brojne teritorije i resurse koji bi mogli poslužiti kao lansirna rampa za novu kampanju ekstremističkog nasilja. Mnoge europske vlade već su prešle na najvišu razinu pripravnosti posljednjih godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:54