Ilustracija / UNSPLASH.COM/DE AN SUN
27/01/2023 u 08:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Islamski ekstremista osuđen za 28 zločina, kamionom ubio osmoro ljudi

Porota će za nekoliko dana vijećati o tome da li će Saipov da bude osuđen na smrtnu kaznu ili na doživotni zatvor

Islamski ekstremista Sajful Saipov koji je ubio osmoro ljudi kamionetom 2017. godine na biciklističkoj stazi u Njujorku osuđen je za 28 federalnih zločina i mogao bi da dobije smrtnu kaznu, prenosi Mina.

Saipov je proglašen krivim za ubistva i pružanje podrške islamskoj državi, nakon što su porotnici o presudi raspravljali duže od sedam sati, prenosi AP.

Porota će za nekoliko dana vijećati o tome da li će Saipov da bude osuđen na smrtnu kaznu ili na doživotni zatvor.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je prošle godine da namjerava da traži smrtnu kaznu za Saipova, uprkos moratorijumu na savezna pogubljenja od jula 2021, a Saipov bi pored smrtne kazne mogao biti osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu bez uslovnog otpusta.

Kako navodi AP, Saipov je iznajmio kamionet u blizini svoje kuće u Nju Džersiju, uputio se ka stazi duž reke Hadson i pokosio više biciklista prije nego što je udario u školski autobus u blizini Svetskog trgovinskog centra.

Tada je izašao iz kamioneta uzvikujući na arapskom "Bog je veliki", dok je u rukama držao pušku za pejntbol.

Njega je ubio policajac koji je mislio da Saipov nosi pravu pušku.

Saipov, koji se u SAD doselio legalno iz Uzbekistana 2010. godine, na suđenju je sjedio mirno, za razliku od ročišta iz 2019, kada je sudiji iznova postavljao pitanje zašto mu se sudi za osam smrtnih slučajeva, kada "na hiljade muslimana umire širom svijeta".

Tužioci su naveli da je Saipov napao civile kako bi oponašao akcije Islamske države i na taj način povećao izglede da postane njen član, kao i da se činilo da je zadovoljan onim što je učinio, jer se osmjehivao dok je nakon hapšenja razgovarao sa agentom FBI.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. mart 2023 14:50