Илустација / - SHUTTERSTOCK
26/12/2021 u 20:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Исламски екстремисти убили 41 особу на сјеверу Буркине Фасо

Портпарол владе Алкасум Мајга прогласио је дводневну жалост послије смртоносне засједе на конвој у провинцији Лорум у четвртак

Исламски екстремисти убили су прошле недјеље 41 особу у нападу на сјеверу Буркине Фасо, укључујући и истакнутог вођу добровољачке групе која помаже војсци земље, саопштила је влада.

Портпарол владе Алкасум Мајга прогласио је дводневну жалост послије смртоносне засједе на конвој у провинцији Лорум у четвртак.

Међу жртвама је и лидер добровољца Сумаила Ганаме, познат и као Лађи Јоро. Предсједник Буркине Фасо Рок Марк Кристијан Каборе рекао је да је Ганаме умро за своју земљу и да „мора да буде пример одлучне посвећености борби против непријатеља“.

Насиље у некада мирној западноафричкој држави ескалира са све већим бројем напада џихадиста повезаних са Ал Каидом и Исламском државом.

Више од 50 жандарма убијено је у новембру у највећем нападу на безбједносне снаге земље у последње вријеме, а најмање 160 цивила је масакрирано у региону Сахела у јуну.

Влада се суочава са позивима да поднесе оставку јер није у стању да заустави талас насиља исламских екстремиста.

У новембру су одржани вишенедјељни антивладини протести, а као одговор на захтјеве да влада поднесе оставку, предсједник је овог мјесеца смијенио премијера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:41