Н95 МАСКА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
12/01/2022 u 20:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Иста Н95 маска може да се деконтаминира и носи чак 25 пута

Сазнања из наше студије надограђују претходна сазнања и показују да је ВХП релативно безбједна метода за поновну обраду Н95 маски и могла би да помогну да се спријече несташице током будућих пандемија, рекла је ауторка студије др Кристина Фен

Н95 маске могу да се безбједно деконтаминирају и поново носе и до 25 пута, а да притом не изгубе дјелотворност, показује нова студија коју су спровели истражитељи у Бостону у Медицинском центру Бет Израел диконес (БИДМЦ) и на Институту за технологију у Масачусетсу.

Студија је објављена прошле недјеље у Америчком журналу за контролу инфекција, пише Џерусалим пост, јављају медији.

Током првих мјесеци пандемије, здравствене установе су се суочавале с несташицом заштитне опреме, укључујући Н95 маске, која штити медицинско особље од инфицирања. Ова студија би могла да помогне да се спријече сличне несташице у случају будућих епидемија.

У саопштењу Удружења професионалаца за контролу инфекција и епидемиологију (АПИЦ) које је објављено 6. јануара се наводи да су истражитељи током студије седам Н95 маски подвргли процесу који укључује испарење водоник-пероксида (ВХП) за који су рекли да представља „стандардни приступ деконтаминацији“.

Након што су биле подвргнуте поступку са ВХП 25 пута, показало се да су Н95 маске задржале 95 одсто ефикасности и чак више, рекли су истражитељи.

Сваки пут када је маска била подвргнута ВХП процесу истражитељи су процјењивали како се то одражавало на њену текстуру. Открили су да „ни након што су чак 25 пута биле подвргнуте деконтаминацији, није дошло до промјене у ефикасности седам Н95 маски које су тестирали“.

- Сазнања из наше студије надограђују претходна сазнања и показују да је ВХП релативно безбједна метода за поновну обраду Н95 маски и могла би да помогну да се спријече несташице током будућих пандемија -  рекла је ауторка студије др Кристина Фен, која је била сарадница у БИДМЦ-у током истраживања и која је сада на Универзитету у Тексасу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 21:11