podmornica Titan / - SHUTTERSTOCK
13/06/2024 u 17:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Istraga o nesreći podmornice Titan: "Sve je izmišljeno"

U junu prošle godine u imploziji privatne podmornice Titan, koja se spuštala do olupine Titanica, poginulo je svih petero putnika, koji su, prema navodima, stradali u djeliću sekunde.

Internetom je kružio navodni transkript komunikacije između podmornice i matičnog broda. Transkript je sugerirao da su putnici bili svjesni nadolazeće implozije. No, šef tima američke savezne vlade koji istražuje katastrofu rekao je da je cijeli prijepis fikcija, piše New York Times, prenosi Index.hr.

(VIDEO) Obalska straža: U podmornici Titan pronađeni ljudski ostaci

- Uvjeren sam da je riječ o lažnom prijepisu. Sve je izmišljeno -rekao je kapetan Jason D. Neubauer, penzionisani  član američke obalne straže, koja je pokrenula istragu o imploziji prošlog juna, i predsjednik istražnog odbora Marine Corps.

-Neko je to učinio dovoljno uvjerljivo - tvrdi.

(VIDEO) Tragedija podmornice Titan: Koja je razlika između implozije i eksplozije

Transkript koji je kružio internetom sugerirao je da su putnici podmornice bili svjesni brojnih alarma koji su se aktivirali u plovilu te da su o tome pravovremeno obavijestili i svoj matični brod.

U međuvremenu su, saznaje se, američki istražitelji dobili i zapise o stvarnim komunikacijama između podmornice i matičnog broda Polar Prince. No, te informacije ostale su neobjavljeni dio istrage.

Neubauer je rekao da njegov tim “nije pronašao nikakve dokaze” da su Titanovi putnici bili svjesni neposredne implozije ili svoje sudbine. 

Neubauer je dodao da je istraga o imploziji Titana bila jedna od najsloženijih koje je odradio kroz decenije rada te da bi konačni izvještaj o nesreći mogao biti gotov u sledeće dvije do tri godine zbog "brojnih komplikacija".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 14:07