Donald Tramp / - SHUTTERSTOCK
15/03/2023 u 12:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Istraga Trampove medijske kompanije: Pranje novca i veze sa Putinom?

Prošle godine su počeli da istražuju da li je kompanija prekršila zakone o pranju novca u vezi sa prihvatanjem osam miliona dolara za koje se sumnja da su povezani sa Rusijom

Bivši američki predsjednik Donald Tramp je mjesecima pod istragom, a u istragu njegove medijske kompanije uključeni su savezni tužioci u Njujorku (Njujork).

Prošle godine su počeli da istražuju da li je kompanija prekršila zakone o pranju novca u vezi sa prihvatanjem osam miliona dolara za koje se sumnja da su povezani sa Rusijom, prenosi The Guardian.

Ispitivanje kredita

Tramp Media, koja je vlasnik Trampove platforme Truth Social, u početku je bila pod intenzivnom kontrolom zbog priprema za potencijalno spajanje sa kompanijom za blanko čekove pod nazivom Digital Vorld, koja je takođe bila predmet ranije istrage Komisije za hartije od vrijednosti.

Krajem prošle godine, savezni tužioci su počeli da istražuju dva zajma u ukupnom iznosu od osam miliona dolara Tramp Media, preko Kariba, od dva entiteta za koje se čini da su oba djelimično kontrolisana od strane saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekli su izvori.

Proširena priroda krivične istrage, koja još nije prijavljena, prijeti da odloži završetak spajanja Tramp medija i Digital Vorlda, što bi firmi i Truth Social obezbedilo do 1,3 milijarde dolara kapitala.

Pozajmljivanje novca

Čak i ako Trump Media i njeni zvaničnici ne budu izloženi kriminalu za transakcije, mogućnost pozajmljivanja novca iz potencijalno nepoželjnih izvora kroz neprozirne kanale mogla bi ukaljati Trampov imidž dok pokušava da ponovo preuzme Bijelu kuću 2024.

Ostaje nejasan stepen izloženosti Tramp medija i njenih zvaničnika pranju novca. Statuti generalno zahtijevaju od tužilaca da pokažu da su optuženi znali da je novac prihod nekog oblika nezakonite aktivnosti i da je transakcija osmišljena tako da se prikrije njen izvor.

Ipak, krivično gonjenje za pranje novca obično se zasniva na posrednim dokazima i može biti zasnovano na materijalima koji pokazuju da novac vjerovatno nije imao legitimno porijeklo, kažu pravni stručnjaci.

Kada je firma bila na ivici kolapsa nakon planiranog spajanja sa Digital Vorld-om, prva isplata od 2 miliona dolara Trump Media stigla je u decembru 2021.

Tramp medijima je bio potreban premosni zajam da bi posao opstao. Međutim, bilo je teško doći do finansiranja sve dok izvršni direktor Digital Vorld Patrick Orlando nije dobio zajam od 2 miliona dolara od Pakum banke registrovane u Dominici, prema potvrdi bankovnog transfera koju je pregledao Gardijan.

bankarski transfer

Bankovnim transferom je identifikovana Pakum Banka kao stvarni vlasnik, iako je menica identifikovala entitet pod nazivom ES Famili Trust kao zajmodavca. Dva mjeseca kasnije, neočekivana druga uplata od 6 miliona dolara stigla je na račun Trump Media od ES Famili Trust-a, pokazala je potvrda putem telegrama.

U oba slučaja, Orlando je odbio da pruži detalje o pravom identitetu zajmodavaca ili porijeklu novca rukovodiocima Tramp medija, rekao je u intervjuu Vil Vilkerson, od tada zbačeni suosnivač Tramp medija koji je postao zviždač.

Iako su dve isplate Trump Media navodno potekle od dva odvojena entiteta, prve Pakum banke i druge ES Famili Trust-a, čini se da je upravnik ES Famili Trusta, osoba po imenu Angel Pacheco (Pacheco), bio direktor Pakum banke istovremeno.

Ruska veza, koju istražuju tužioci u američkom tužilaštvu za južni okrug Njujorka, usredsrijeđena je na suvlasnika Pakum banke, pojedinca po imenu Anton Postoljnikov, koji je, kako se čini, rođak Putinovog saveznika Aleksandra Smirnova. .

Nema odgovora

Smirnov, koji je na čelu brodarske kompanije Rosmorport pod ruskom kontrolom, radio je u Centralnoj kancelariji ruske vlade do 2017. Prije toga, Smirnov je bio prvi zamjenik ruskog ministra pravde do 2014. godine, a veći dio prva dva Putinova mandata na mestu predsjednika, Smirnov služio u izvršnoj kancelariji predsjednika.

Rosmorport i Pakum banka nisu odgovorile na zahtjeve za komentar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 11:43