Вакцине Фајзер / - Ројтерс
24/09/2021 u 21:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Истраживање: Која је вакцина боља, модерна или фајзер

Утврдили су да је вакцина модерна 96 одсто дјелотворно у спречавању симптоматских случајева ковида-19, док је фајзер дјелотворна 89 одсто.

Истраживачи, предвођени америчким Центром за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), упоредили су двије вакцине у студији спроведеној на 5000 здравствених радника у 25 држава.

Утврдили су да је вакцина модерна 96 одсто дјелотворно у спречавању симптоматских случајева ковида-19, док је фајзер дјелотворна 89 одсто.

Иако обје вакцине још увек пружају високу заштиту од пандемије, једно може бити делотворније од друге. Здравствени стручњаци расправљају о томе зашто постоји разлика, укључујући да је доза модерне већа и да више времена између двије дозе вакцине омогућује више времена за стварање имунолошких ћелија и антитијела.

Будући да је америчка Управа за храну и лијекове (ФДА) одобрила вакцине 2020., стручњаци су имали мишљење да су Американци примили оно што су могли јер су сви једнако дјелотворни против вируса. Обје вакцине, због нове технологије преношења РНА (мессенгер РНА), показала су се 95 одсто дјелотворнијима у спречавању болести током клиничког испитивања прошле године.

У овом тренутку 221,9 милиона људи примило је барем једну дозу фајзера, а 150,2 милиона је добило барем једну дозу модерне, показују подаци ЦДЦ-а.

Међутим, неколико студија објављених у посљедњих мјесец дана показало је да једна вакцина може да штити више од другог, упркос високој ефективности обје вакцине.

Канадско истраживање из августа које је анализирало становнике домова за дуготрајну његу у Онтарију открило је да су припадници старије добне популације четири недјеље након друге дозе фајзера имали 3,89 пута мање неутрализирајућих антитијела од оних који су примили модерну.

Надаље, белгијска студија, такође објављена прошлог мјесеца, која је испитала 1600 радника у једној великој белгијској болници, открила је да су примаоци ињекција модерне имали нивое антитијела 2,65 пута веће од оних којима је давана ињекција фајзера.

У споменутој студији, истраживачи су прегледали више од 5000 здравствених радника у 25 држава између 28. децембра 2020. и 19. маја 2021. године. Од особља, укупно 1482 их је позитивно тестирано на ковид-19 с најмање једним симптомом, док је преосталих 3449 негативно.

Након једне дозе, вакцина фајзер било је 77,6 одсто дјелотворно против симптоматске инфекције, док је модерна била 88,8 одсто дјелотворна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:36