Ilustracija / DEPOSIT/ VENTANAMEDIA
28/01/2023 u 18:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Italija potpisala sporazum s Libijom o gasu vrijedan osam milijardi dolara

Evropske nacije žure da kupuju prirodni gas iz neruskih izvora, uključujući sjevernu Afriku, nakon invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

Italijanska državna energetska kompanija ENI potpisala je ugovor vrijedan osam milijardi dolara s libijskom Nacionalnom naftnom korporacijom za razvoj dva libijska gasna polja na moru, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

ENI će pomoći u razvoju dva offshore polja, a proizvodnja bi trebalo da počne 2026. godine, saopštila je kompanija. ENI procjenjuje da bi polja mogla proizvoditi oko 7,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje ili više od dvije trećine količine koju je Italija uvezla iz Rusije prošle godine.

Evropske nacije žure da kupuju prirodni gas iz neruskih izvora, uključujući sjevernu Afriku, nakon invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

Rusija, najveći dobavljač prirodnog gasa u Evropu prije invazije, naglo je smanjila izvoz na kontinent prošle godine u, kako su zvaničnici Evropske unije(EU) rekli, pokušaju ucjenjivanja Brisela da smanji podršku Ukrajini. Italija je bila drugi najveći potrošač ruskog gasa u Evropi poslije Njemačke.

Rusko smanjenje energije izazvalo je skok cijena prirodnog gasa u Evropi na rekordne nivoe, primoravajući kompanije i potrošače da smanje potrošnju. Cijene su se od tada vratile na predratne nivoe usred tople zime.

Saopštenje ENI-ja uslijedilo je dok je talijanska premijerka Đorđa Meloni obilazila energetski bogatu sjevernu Afriku.

Nekoliko dana ranije, Meloni je posjetila Alžir, glavnog italijanskog dobavljača prirodnog gasa, kako bi potpisala memorandume o energetici. Italija je u maju potpisala sporazum sa Alžirom o povećanju uvoza počevši od jeseni 2022. Taj sporazum je zahtijevao povećanje od devet milijardi kubnih metara u periodu 2023-24.

Tokom posjete Libiji, Meloni je rekla da Italija ne traži "grabežljivu" ulogu, već želi pomoći afričkim nacijama da "rastu i postanu bogatije".

Izvoz Libije u Italiju pao je za 5,5 milijardi kubnih metara, ili dvije trećine, od 2011. godine, kada je ustanak uz podršku NATO-a zbacio dugogodišnjeg diktatora Muamera Gadafija, što je dovelo do perioda nestabilnosti i nedovoljnog ulaganja.

Pored sjeverne Afrike, evropske nacije traže veći uvoz prirodnog gasa iz Sjedinjenih Država i Katara.

Izvoz ruskog gasa u Evropu putem gasovoda pao je na najniži nivo u postsovjetskom periodu 2022. godine i očekuje se da će ove godine dodatno opasti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:48