Boris Dzonson / -RTRS
27/05/2022 u 13:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Италијански медији: Џонсон покушава створити нови блок европских нација

Земље у новом блоку ујединило би "неповјерење према Бриселу" и критике претјерано благог одговора Њемачке на руску агресију у Украјини, наводи се у извјештају

Британски премијер Борис Џонсон покушава створити нови блок европских нација који би у каснијој фази окупио Украјину, већи дио источне Европе и Турске, јављају италијански медији у петак, преноси Анадолу Агенцy (АА).

Дневни лист "Corriere della Sera" назвао је ту идеју "Европским комонвелтом" и описао је као "нови систем политичких, економских и војних савеза - алтернатива Европској унији".

Земље у новом блоку ујединило би "неповјерење према Бриселу" и критике претјерано благог одговора Њемачке на руску агресију у Украјини, наводи се у извјештају.

Џонсон је први пут изнио идеју украјинском предсједнику Володимиру Зеленском када је отпутовао у украјински главни град 9. априла, а његова влада је од тада снажно лобирала у Кијеву око тог приједлога, напомиње се.

Велика Британија би била лидер новог евроскептичног и антируског савеза, који би се проширио на Украјину, Пољску, Естонију, Латвију и Литванију, "у каснијој фази, потенцијално" и на Турску, додаје се.

Извјештај написао је један од дописника италијанског листа на Свјетском економском форуму у Давосу, на основу анонимних извора који су "упознати с разговорима" и који учествују на састанку на високом нивоу у Швицарској.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:43