Unsplash, ilustracija
22/07/2021 u 10:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ивануша: До краја августа 90 одсто случајева заразе корона вирусом биће изазвано делта сојем

Он је казао да делта сој корона вируса "не бира" млађе или старије већ оне који нису имунизовани, а да је таквих више међу млађима

Директор Канцеларије Свјетске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша изјавио је данас да се очекује да ће у земљама Европе до краја августа 90 одсто случајева заразе корона вирусом бити изазвано делта сојем.

-Све државе у региону, које имају најинтензивније погоршање епидемиолошке ситуације имају делта сој и очекује се да ће до краја августа у Европи 90 одсто случајева бити од делта соја- казао је Ивануша за Радио-телевизију Србије (РТС).

Ивануша је истакао да је тај сој корона вируса јако озбиљан и подсјетио да је делта мутација изазвала озбиљну епидемију у Индији.

-У европском региону ситуација се генерално погоршава, од 50 држава само су две или три 'зелене', а остале су у 'наранџастој' или 'црвеној' боји, што значи да се ситуација погоршава. Узрок је најчешће делта сој- додао је он.

Ивануша је нагласио да учинковитост доступних вакцина послије двије примљене дозе није смањена против делта соја и додао да је највећа предност вакцине то што спречава тежак облик болести.

-Кад се пратила учинковитост вакцина, пратило се у коликом проценту спречавају озбиљну форму болести. То је био први циљ вакцине, да спречава да људи завршавају на интензивним негама и умиру- рекао је Ивануша.

Он је казао да делта сој корона вируса "не бира" млађе или старије већ оне који нису имунизовани, а да је таквих више међу млађима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:49