/ - SKRINšOT/ TVITER
06/04/2023 u 16:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Libana ispaljene rakete na Izrael

Jedna osoba je zadobila lakše povrede od šrapnela

Rakete su ispaljene danas popodne iz južnog Libana na Izrael, a najmanje jednu je presreo protivvazdušni odbrambeni sistem "Gvozdena kupola", saopštila je izraelska vojska, prenosi Telegraf.rs.

Izraelski javni serivis Kan je objavio da je po početnim procjenama iz Libana na sjever Izraela ispaljeno 30 raketa, a pet je palo na izraelsku teritoriju. Ostale su presretnute. To je najveći napad na sjever Izraela od rata 2006. godine.

Odgovornost za raketiranje niko nije odmah preuzeo.

Ispaljivanju raketa prethodilo je upozorenje libanskog proiranskog Hezbolaha da će podržati "sve mjere" palestinskih organizacija protiv Izraela poslije sukoba vjernika s izraelskom policijom u džamiji Al-Aksa na Brdu hrama u Jerusalimu.

Raketni napad dogodio se u vrijeme pojačane napetosti poslije raketiranja juga Izraela iz pojasa Gaze, sukoba u džamiji Al-Aksa u noći između srijede i četvrtka i ponovo kasno sinoć i obaranja drona za koji se sumnja da je iranski, a doletio je iz pravca Sirije početkom ove nedjelje.

Sirene za protivraketnu uzbunu oglasile su se u naseljima Becet i Šlomi u području Zapadne Galileje, blizu granice sa Libanom. Ubrzo potom sirene su se čule i u drugim naseljima u tom području, a na internetu je objavljen snimak traga dima raketnih presretača koje je ispalila "Gvozdena kupola".

Jedna osoba je zadobila lakše povrede od šrapnela.

Izraelski mediji navode da postoji mogućnost da su rakete iz Libana ispalile palestinske organizacije čije je sjedište u toj zemlji, ali je malo vjerovatno da bi one to uradile bez prećutnog odobrenja Hezbolaha koji kontroliše južni Liban.

-Hezbolah oštro osuđuje napad izraelskih okupacionih snaga na džamiju Al-Aksu i napade na vjernike- saopštio je Hezbolah.

Ta šiitska organizacija je proklamovala punu solidarnost sa palestinskim narodom i grupama otpora i obećala da će podržati sve mjere za zaštitu vjernika i sprečavanja nastavka neprijateljskih napada.

Bojazan od eskalacije nasilja je porasla poslije sukoba izraelske policije sa Palestincima u džamiji Al-Aksa, trećoj po značaju u islamu.

Taj sukob izazvao je raketiranje juga Izraela iz Gaze i izraelske udare iz vazduha na ciljeve Hamasa, islamske ekstremističke organizacije, vladajuće na toj teritoriji.

Slični sukobi prije dvije godine prerasli su u jedanaestodnevni rat između izraela i Hamasa.

Najnovija upozorenja Hezbolaha ukazuju da je moguć čak i širi konflikt.

Hezbolah ima bliske veze sa Hamasom i palestinskim Islamskim džihadom, čije je sjedište takođe u pojasu Gaze.

U ljeto 2006. godine Izrael i Hezbolah su ratovali mjesec dana. U ratu poginulo je oko 160 Izraelaca i gotovo 1.200 ljudi u Libanu, podsjeća Frans pres.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu će držati sastanak vojnim i bezbjednosnim zvaničnicima radi procjene situacije, najavio je njegov kabinet.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:43