Застава Словеније / - фото: Гов.си
24/04/2022 u 19:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Избори у Словенији: Голоб увјерљиво побиједио Јаншу

На изборима 2016. године релативну већину освојио је Јанез Јанша са својом странком, но због недостатка коалиционих партнера није успио формирати владу

На парламентарним изборима који се данас одржавају у Словенији, до 16 сати, односно три сата прије затварања биралишта, гласало је 49.3 одсто од готово 1.7 милиона уписаних бирача. Излазност је много већа него на изборима 2018, кад је до 16 сати гласало 34.32 одсто бирача и кад је укупна излазност на крају била мања од 53 одсто.

Према резултатима излазних анкета које је Медиана спремила за РТВ Словенија и Поп ТВ, странка Гибање Свобода на челу с Робертом Голобом увјерљиво слави. Добила је највише гласова, 35.8 одсто, а слиједе Словенска демократска странка Јанеза Јанше с 22.5 одсто и Нова Словенија која је добила 6.8 одсто гласова.

Парламентарни праг прешла би и странка СД са 6.6 одсто гласова и странка Лјевица која је добила 4.4 одсто гласова бирача.

На изборима 2016. године релативну већину освојио је Јанез Јанша са својом странком, но због недостатка коалиционих партнера није успио формирати владу. Тада је лијеву коалицијску владу саставио Марјан Шарец, премда је у парламенту имао два пута мање заступника од Јаншиних 26. Но Шарчева влада пала је након двије године и тада је наслиједила садашња Јаншина

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:15